Milijoni za politične “luzerje”. Nič za DeSUS!

denar, številke
slika je simbolna (pixabay.com)
Milijoni za

Zakonodaja strankam, ki so na volitvah dosegle najmanj en odstotek glasov, omogoča financiranje iz državnega proračuna

Koliko denarja bodo stranke dobile od države?

Višina sredstev za financiranje političnih strank je trenutno določena pri 2,5 milijona evrov. Iz tega fonda je v prejšnjem sklicu DZ črpalo 13 političnih strank, devet parlamentarnih in štiri neparlamentarne. Tokrat se bo iz njega financiralo 15 strank, pet parlamentarnih in deset neparlamentarnih. Prejemki posameznih strank bodo zato sorazmerno nižji. Preverite koliko bodo na letni ravni dobile stranke.


Tudi t.i. “luzerji”, oziroma tisti, ki se niso uvrstili v parlament, bodo prejemali državni denar. LMŠ, ki je na volitvah prejela 3,72 odstotka, bo za svoje neparlamentarno delovanje letno prejela približno 115 tisočakov, za stroške kampanje pa bo lahko počrpala 7.400 evrov.

Gibanje Povežimo Slovenijo (PoS) je kot koalicija petih strank dosegla 3,42 odstotka, s tem so presegli prag 1,5 odstotka, ki ga zakonodaja določa v primeru liste treh ali več strank. Iz proračuna bi lahko prejemali približno 110 tisočakov, za njihovo kampanjo pa bo povrnjenih do 6.800 evrov.

Stranka Resni.ca bi z 2,86 odstotka prejetih glasov dobila približno 100 tisočakov, za kampanjo pa ji bo država vrnila 5.700 evrov.

Še manj bo dobila stranka SAB. Z 2,61 odstotka bo prejela nekaj več kot 90 tisočakov, za njeno kampanjo pa bo na voljo do 5.200 evrov.

Naša dežela Aleksandre Pivec pa bo z doseženih 1,51 odstotka glasov prejemala približno 71 tisočakov, toliko bo ob primerljivem odstotku prejemala tudi SNS. 

Medtem ko stranka DeSUS ne bo iz državnega proračuna prejela praktično nič. prejeli so nam reč, na državni ravni le 0,64 % glasov, ali pičlih 7582 glasov ne ravni cele države.

Največ denarja zmagovalcem

Zmagovalec, stranka Gibanje Svoboda bodo iz proračuna dobili na letni ravni približno 710 tisoč evrov, za izvedbo volilne kampanje pa bo lahko počrpala do 134 tisočakov.

Stranka SDS bo prejemala približno pol milijona evrov, za izvedbo volilne kampanje pa bo lahko počrpala do do 91 tisoč evrov. 

 

VREME

Maribor
jasno
42%
2.1km/h
0%
29°C
31°
27°
28°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
21°
Thu
21°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.