Mineva 12 let od odkritja grobišča Huda jama! Pripoved, kjer vam kri zaledeni!

barbara rov
Huda jama

V Barbara rovu pri Hudi jami, ki je del opuščenega premogovnika Laško, so odkrili množično grobišče ljudi, ki so jih partizani umorili po koncu 2. svetovne vojne.

Mineva 12 let od odkritja grobišča Huda jama

Barbara rov so Avgusta 2008 začeli raziskovati v okviru dejavnosti Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Želeli so preveriti, če držijo govorice o povojnem grobišču. Po ukinitvi komisije je raziskovanje rova potekalo pod okriljem Muzeja novejše zgodovine Slovenije pod vodstvom Mitja Ferenca in Jožeta Dežmana.

Barbara rov – Huda jama je služila kot naravni prezračevalnik glavnega rova, ki poteka pod Barbarinim rovom, in je bila ves čas vzdrževana. “Mislili smo, da bomo predrli pregrade – po ustnih virih naj bi bile štiri – prišli do žrtev, jih dokumentirali in potrdili, da je to res grobišče. A ko so rudniški reševalci prebili prvo pregrado, smo videli, da je rov popolnoma zasut. Začelo se je večmesečno delo, vsak dan so napredovali 2 metra in iznašali nasuti material,” je dejal Mitja Ferencem, član vladne komisije za odkrivanje prikritih grobišč.

Šele 3. marca 2009 jim je uspelo doseči rov, potem ko so morali odstraniti vse umetno postavljene pregrade in zidove. Med žrtvami so pripadniki slovenskega domobranstva, pripeljani iz Teharij, hrvaški domobrani in ustaši ter civilisti.

 

Huda jama je služila kot naravni prezračevalnik glavnega rova, ki poteka pod Barbarinim rovom, in je bila ves čas vzdrževana. “Mislili smo, da bomo predrli pregrade – po ustnih virih naj bi bile štiri – prišli do žrtev, jih dokumentirali in potrdili, da je to res grobišče. A ko so rudniški reševalci prebili prvo pregrado, smo videli, da je rov popolnoma zasut. Začelo se je večmesečno delo, vsak dan so napredovali 2 metra in iznašali nasuti material,” je dejal Mitja Ferencem, član vladne komisije za odkrivanje prikritih grobišč.

24. julija 2008 so prebili zidano zaporo, ki je prej 64 let zapirala stranski rov, ki je peljal proti grobišču. Po prebitju zapornega zidu je bilo ugotovljeno, da je rov za zidom do stropa zasut z jalovino. 3. marca 2009 so prebili 100,2 metra različnih preprek, kot so nasutje z jalovino, z glino, dve debeli betonski pregradi, debela opečna pregrada. Ko so odstranili vse zapore, so najprej naleteli na množico čevljev, ki so prekrivali tla rova vse do prvega jaška. Rov je bil pri jašku zasut z materialom, ki se je vsul iz rova, ki leži pravokotno na smer glavnega rova. 10 metrov naprej so v rovu našli množico trupel, ki so prekrivala celotno širino rova in so segala do drugega plazu približno 20 metrov naprej. Takoj po odkritju je prostor, kjer so bila najdena trupla, policija zavarovala kot kraj vojnega zločina. Število pomorjenih verjetno ne bo nikoli ugotovljeno.

Huda jama, največji komunistični zločin!

huda jama / barbara rov

Najdebelejša pregrada Barbara rova je bila iz 120 centimetrov debele plasti betona, armirana z desetimi železniškimi tračnicami. Kot da bi šlo za atomsko zaklonišče in da nikoli nihče ne sme priti do žrtev. Najbolj strahotno je bilo, ko so strokovnjaki za grobišča 24. februarja 2009 naleteli na prvo žrtev na vrhu tega nasutja. To je bil t. i. begunec, ki je pokol preživel, in se je skušal plaziti iz rova, našel je kos železniške kretnice ter kopal majhne grude ilovice ter prodiral centimeter za centimeter, medtem ko so na drugi strani ves čas dovažali material v jamo. Dokler ni naletel na betonski okvir, obnemogel in obležal. Takšnega so tudi našli.

Naj se tak surov zločin, kot ga priča Barbara rov – Huda jama nikoli več ne ponovi!

PM

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
dež
92%
0.5km/h
100%
3°C
4°
2°
3°
Fri
4°
Sat
1°
Sun
-1°
Mon
-4°
Tue

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA