Minister dr. Anže Logar | Avtor Körber-Stiftung

Tema letošnjega Berlinskega zunanjepolitičnega foruma je bila “Skupno evropsko sodelovanje in njegova prihodnost”. Minister dr. Logar je v nagovoru predstavil izzive predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021 v razmerah pandemije covida-19 in poudaril pomen solidarnosti med državami članicami EU: “Solidarnost med državami članicami EU pomeni tudi iskanje kompromisa, ki je sprejemljiv za vse – razmišljati moramo izven okvirjev. Izhajamo iz različnih izhodišč, vendar imamo vsi enake cilje.”

Ob robu foruma se je minister dr. Logar ločeno srečal z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom in s portugalskim zunanjim ministrom dr. Augustom Santosom Silvo.

Dr. Anže Logar z nemškim ministrom Heiko Maasem in moderatorko foruma Anno Sauerbrey | Avtor Körber-Stiftung

Zunanja ministra dr. Logar in Maas sta v pogovoru pozdravila odlične odnose med državama in poudarila prizadevanja za krepitev slovensko-nemškega strateškega dialoga. Minister dr. Logar je izrazil upanje, da bomo kmalu obnovili obseg gospodarskega sodelovanja z Nemčijo, kot najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije, na raven pred aktualno zdravstveno krizo. V pogovoru sta se ministra posvetila prihodnosti EU, izzivom predsedovanja Svetu EU zaradi posledic pandemije in financiranju okrevanja gospodarstva. Sogovornika sta pozdravila nadaljnja prizadevanja za večjo koordinacijo ukrepov EU v povezavi s covidom-19 ter podprla pobudo EU glede skupne nabave in distribucije cepiva. V nadaljevanju sta izpostavila pomen dogovora o implementaciji večletnega finančnega okvira in sklada za okrevanje ter potrdila konstruktivno sodelovanje obeh držav v okviru tria predsedstev Svetu EU.

Ministra dr. Logar in Silva sta izpostavila odlične bilateralne odnose med Slovenijo in Portugalsko ter redne stike med državama. Minister dr. Logar je izrazil zadovoljstvo nad tem, da je Portugalska ponovno odprla veleposlaništvo v Ljubljani. V nadaljevanju pogovora sta izmenjala poglede glede sprejetih nacionalnih ukrepov za zajezitev posledic pandemije ter o sodelovanju v okviru predsedovanja Svetu EU prihodnje leto, ki zaradi mednarodnih epidemioloških okoliščin predstavlja še poseben izziv.