Ministrica skupaj s kolegi iz Nemčije in Portugalske o prihodnosti ribištva v času predsedovanja tria

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec med videokonferenco

Ob tem je ministrica izpostavila, da je za Slovenijo izrednega pomena uravnotežen pristop k spoštovanju interesov tako velike flote ter industrije, kot tudi interesov majhnih flot, majhnega obalnega in tradicionalnega ribolova, od katerih so obalne skupnosti pogostokrat zelo odvisne.

Dr. Pivčeva je v nadaljevanju povedala, da je ključno tudi zagotoviti ustrezno finančno podporo za ribištvo iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR) za obdobje 2021–2027 in sprejeti nadzorna pravila, ki ne bodo povečala upravnih ali drugih bremen za izvajalce, hkrati pa zagotoviti potreben nadzor in spremljanje dejavnosti.

Ministri so ob analizi predsedovanja tria izpostavili tudi pomembne izzive, s katerimi se bo potrebno v bližnji prihodnosti soočiti na področju ribištva. Mednje tako sodijo pogajanja o Brexitu, kjer so izrazili upanje, da bo dogovor mogoče doseči pravočasno. Kljub temu pa so dejali, da je potrebno pripraviti tudi načrt ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih, ki bo obravnaval različne posledice možnega »scenarija brez dogovora«. Slovenska stran je tako izrazila zaskrbljenost zaradi pogajanj o predlogu za ribolovne možnosti v vodah Unije in vodah zunaj Unije glede celotnega dovoljenega ulova (in kvot, ker so ta pogajanja odvisna od rezultata pogajanj med EU in Norveško, ki je povezan tudi z Brexitom.

Ministrica je izpostavila dejstvo, da bo slovensko predsedstvo delovalo v skladu s prednostnimi nalogami tria in da bo naša država nadaljevala s predhodnim delom nemškega in portugalskega predsedstva. Kar zadeva dosjeje na področju ribištva, bo Slovenija izvedla korake za pravočasno sprejetje treh uredb o ribolovnih možnostih tj. za Baltsko morje, Sredozemsko in Črno morje ter ostale ribolovne možnosti v vodah Unije in zunaj Unije. Pričakujemo pa tudi zaključek pogajanj o ESPR za obdobje 2021–2027, kot tudi možnost začetka razprave o predlogu uredbe o tržnih standardih.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
43%
4.1km/h
20%
7°C
10°
4°
4°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu
1°
Fri
3°
Sat

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA