Ministrica Stojmenova Duh, za naš denar kupila 13.000 neustreznih računalnikov?

Stojmenova duh

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je kupila kar 13 tisoč računalnikov, a kaj ko imajo zastarelo opremo in so za današnji čas, preprosto neuporabni?

“13 tisoč računalnikov, ki pa naj ne bi imeli ustrezne programske opreme, prav tako pa naj bi bili procesorji in grafične kartice preslabi za doseganje ciljev zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, za katere so bili kupljeni,” je za spletni Večer dejal neimenovani vir z ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Ministrica naj bi bila namreč te “neustrezne računalnike” ponudila šolskemu ministrstvu, da jih preda vrtcem in šolam.

A zanimivo, ker so računalniki neustrezni, jih na šolskem ministrstvu ne želijo, ker tudi za njihove namene programska oprema in specifikacije računalnikov niso ustrezni? Je torej ministrica neupravičeno zapravila slabih 6,5 milijona evrov za računalnike, ki jih zdaj nihče noče?  Procesorji v prenosnikih so namreč Intel 12. generacije ali Ryzen 3 serija 7330 G10. Taki računalniki so bili na voljo leta 2020.

Za zdaj je povsem nejasno, kdo naj bi računalnike sploh dobil, ali učenci in dijaki ali zaposleni, saj je bilo toliko nasprotujočih izjav, da sploh ne vemo. Če se želimo postopoma vpisati v klub digitaliziranih družb, potem so seveda potrebni zelo visoki vložki v računalniško opremo. Amortizacijska doba računalnika je dve leti, ker tehnologija tako hitro zastareva – in to bo terjalo kar nekaj vložkov v šole. Piše spletni Večer.

Pa ministrica sploh ve kakšne računalnike je naročila, ali pa je le eni od računalniških podjetij dala malo zaslužit.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
58%
5.1km/h
75%
12°C
12°
11°
11°
Sat
5°
Sun
5°
Mon
6°
Tue
7°
Wed

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.