Slovenska vlada se je odločila, da bo na rdeči seznam uvrstila celotno Hrvaško, od koder v zadnjih dneh uvažamo čedalje več primerov okužbe z novim koronavirusom.

Hrvaška podira rekorde okuženosti

Hrvati, kljub sprenevedanju še vedno podirajo rekorde okuženosti. Skoraj ne mine več dan, da ne bi na Hrvaškem poročali o novem rekordu okuženih. V zadnjih 24 urah so opravili 2.397 testov in potrdili 255 okužb. Aktivnih primerov je 1.689 (169 več kot včeraj), od tega je 127 pacientov na zdravljenju v bolnišnicah, 13 jih potrebuje pomoč pri dihanju.

Danes se je incidenčno število dvignilo na 47,29 ​(skupni seštevek potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh (1.925) smo delili s 4,070.000 (približek števila prebivalcev na Hrvaškem) in pomnožili s 100.000, da smo dobili povprečno število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

Kolone na mejah

Čeprav bi množično izmenjavo turistov na Hrvaškem v normalnih okoliščinah pričakovali šele konec tedna, ob pričakovani uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam v Sloveniji in Nemčiji že danes poročajo o dolgih kolonah vozil, še posebej proti meji s Slovenijo.Na cestninski postaji Lučko blizu Zagreba od popoldneva nastaja gneča v smeri od obale proti notranjosti države.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je za zdaj največja gneča na mejnem prehodu Gruškovje, kjer je po zadnjih podatkih za vstop osebnih vozil v Slovenijo treba čakati do eno uro. Promet je po navedbah Hrvaškega avtokluba (Hak) povečan tudi na Istrskem ipsilonu proti mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje, na Krškem mostu ter na cestah proti posameznim mejnim prehodom.

MG