slika je simbolna

Prirejanje razpisov, navzkrižje interesov, utaja davkov, navidezna izplačila … To je le nekaj nepravilnosti, zapisanih v poročilu o poslovanju fakultet mariborske univerze, ki ga razkriva Televizija Slovenija.

Ugotovitve o nepravilnostih so osupnile prav vse

Kar 50 milijonov evrov izplačil na Univerzi v Mariboru naj bi bilo spornih. Na to je marca 2017 v poročilu opozorila revizijska hiša Ernst & Young. Takratni rektor univerze Igor Tičar je zato zahteval forenzično preiskavo, pozornost revizorjev pa so poleg visokih izplačil vzbudili tudi posli univerze in njenih fakultet z nekaterimi izbranimi družbami.

Nekateri redno zaposleni profesorji naj bi ob plači skupno prejeli za skoraj 30 milijonov evrov avtorskih honorarjev. Dodatnih 20 milijonov naj bi bilo nakazanih tako redno zaposlenim kot zunanjim izvajalcem, pet milijonov pa naj bi bilo nakazanih z univerzo povezanim dobaviteljem. Revizorji so opozorili na številna tveganja: prirejanje razpisov, davčne zatajitve, fiktivna izplačila, službena potovanja za osebne namene. Pozvali so celo, da se v posameznih primerih ugotovita kazenska in odškodninska odgovornost vpletenih. Še preden je lahko Tičar odkritja predstavil na upravnem odboru univerze, pa je moral v pokoj.

Nekatere ugotovitve revizorjev je že obravnavala policija, zdaj poteka predkazenski postopek. Zadevo pa obravnava tudi Računsko sodišče.  Kaj bodo storili na ministrstvu za izobraževanje, še ni znano. Kot so sporočili, čakajo na poročilo mariborske univerze, prejeli naj bi ga do konca meseca.

vir: TV Slovenija

MG