Na območju Maribora kar dvakrat več nezakonitih prehodov meje kot lani

slika: metkovic-news.com slika je simbolna

V letošnjem letu je močno povečano število nezakonitih prehodov meje na območju mariborske policijske uprave. Ne glede na to kar v parlamentu pravijo mariborski poslanci.

V letošnjem letu neverjeten porast števila ilegalnih migrantov

Čeprav je število nezakonitih prehodov meje septembra nekoliko upadlo, policija ugotavlja, da se je v prvih devetih mesecih leta 2019 število primerov povečalo za kar 70,5 odstotka. Od začetka leta so namreč policisti na območju Slovenije obravnavali 11.786 nezakonitih prehodov meje, v enakem obdobju lani jih je bilo 6.911. Najpogosteje so po podatkih policije bili obravnavani državljani Pakistana, ki predstavljajo kar četrtino vseh, prav tako državljani Alžirije in Afganistana.

Poraslo je število migrantov, ki po nezakonitem prehodu meje povedo, da nameravajo podati prošnjo za mednarodno zaščito. Po nastavitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v ciljne države, pri čemer je največ še vedno Alžircev.  Sicer pa se je za 13,8 odstotka povečalo tudi število tujcev, zavrnjenih na meji. Do konca septembra so zavrnili skupno 3.397 tujcev, večji del na meji s Hrvaško. V enakem obdobju lani je takih primerov bilo 2.984, še piše STA.

Izrazit porast migrantov na območju PU Maribor

Zanimivo je, da je tudi na območju Maribora moč zaznati izrazit porast ilegalnih migracij. V Policijski upravi Maribor so namreč letos obravnavali približno dvakrat več tovrstnih primerov kot lani.  V prvih devetih mesecih leta 2018 so policisti PU Maribor obravnavali 400 nezakonitih prehodov meje, v istem obdobju letos pa 1232. 

Ne glede na to, kar nam v parlamentu mariborska poslanka Lidija Divjak Mirnik iz vrst LMŠ všečno govori, da na območju PU Maribor migrantov ni, jih je v primerjavi z lanskim letom celo več več. Upajmo le, da se bo poslanka za laži v parlamentu Mariborčanom tudi opravičila.

vir: Maribor.info

MG