Na Primorskem iščejo pobeglo kraljevo pitonko, Bajso!

slika: Primorske novice

Od zadnjega julijskega dne na Primorskem iščejo kraljevo pitonko Bajso, ki je iz poškodovanega terarija našla pot na prosto. Kačolog Griša Planinc pravi, da ima taka kača sicer veliko zob, a ni nevarna za človeka. Ker je aktivna zvečer in ponoči, čez dan najverjetneje leži v kakšnem grmu.

Ušla pitonka Bajsa

Kot je za SIOL pojasnil lastnik, je njegov sin pred dnevi po nesreči brcnil v terarij in poškodoval steno. D. A. je odstranil drsna vrata, da jih je peljal na popravilo, nadomestil pa jih je z močnim kartonom. A poldrugi meter dolga kača je bila premočna, ponoči ji je uspelo najprej priti iz terarija, pot pa je najverjetneje nadaljevala skozi odprta vrata hiše, ki jo v vročih dneh ponoči zračijo.

Lastnik pravi, da kačo vse od izginotja intenzivno iščejo, saj jo, tako kot vsakega hišnega ljubljenčka, pogrešajo. Na vprašanje, ali so njeno izginotje prijavili policiji ali morda herpetološkemu društvu Kačofon, ki bi jim morda lahko pomagalo pri iskanju, je dejal, da ne.  Predvideva pa, da ni daleč. “Iščemo jo v hiši in okrog hiše. A za hišo je gozd. Tu je tisoč lukenj, v katerih se lahko skriva,” nam je povedal in zatrdil, da kača ni nevarna.

Gre za kraljevega pitona, dolgega približno 1,5 metra, ki pa človeku ni nevaren, razen če bi se zaradi napada počutil ogrožen. Kačolog Griša Planinc iz Herpetološkega društva in društva Kačofon pravi, da ima taka kača sicer veliko zob, a ni nevarna za človeka. Ker je aktivna zvečer in ponoči, čez dan najverjetneje leži v kakšnem grmu. Kraljevi piton je sicer ena od najmanjših vrst pravih pitonov. Odrasla kača praviloma v dolžino meri okrog meter in pol. Samci so ponavadi manjši od samic. Njena koža je bakreno rjave barve z zapletenimi svetlejšimi vzorci. Gre za mirno vrsto kače, ki nerada ugrizne. Njena življenjska doba je med 20 in 30 let.

Kača se v teh poletnih dneh, zunaj počuti, kot doma. A ko bo pritisnil mraz bo to zanjo lahko usodno. Ta kača je sicer miroljubna in ni strupena, a če začuti nevarnost lahko tudi napade. Žrtev ponavadi močno stisne.

vir: Primorske novice

M.G.