Na uličnih razsvetljavah napisi kar v poljskem in angleškem jeziku?

slika Maribor.info

Če se sprehajaš po Jadranski cesti, pri novi trgovini Tuš, imaš občutek, kot da si na Poljskem. Presenetijo te namreč nalepke na ulični razsvetljavi v poljskem in angleškem jeziku.

Komu koristijo te nalepke?

Na Jadranski cesti pri novi trgovini Tuš je na električnih drogovih moč opaziti nalepke z napisi v poljskem in angleškem jeziku, ki svarijo pred nevarnostjo električnega udara. Res zanimivo. A komu koristijo ta opozorila, saj redko kdo razume poljsko. No mogoče pa je več sreče z angleščino.

Kaj pravi zakon?

Zakon o javni rabi slovenščine, sprejet 15. julija 2004, opredeljuje pravice in dolžnosti glede rabe slovenskega jezika v javnosti. Ta določa, da na vseh področjih javnega življenja v Republiki Sloveniji govorno in pisno sporazumevanje poteka v slovenščini, s tem jezikom pa naj bi se predstavljala tudi v mednarodnih stikih. Pri tem so možne nekatere izjeme, ki pa imajo ustrezno pravno podlago.

Materni jezik se tako rabi pri komunikaciji javnih uslužbencev, v vzgoji in izobraževanju, medijih, oglaševanju, pripravi javnih obvestil, navodil, deklaracij, opozoril in podobno. Za ustreznost javnih opozorilnih napisov oziroma nadzor slednjih je tako pristojen Inšpektorat Republike Slovenije za kulturo in medije. Očitno pa je ta inšpektorat premalo aktiven, saj je uporaba tujega jezika prepogosto uporabljena tudi drugod.

Na Elektru Maribor poskrbijo za slovenski jezik

Na Elektro Maribor, so za portal Maribor.info pojasnili, da »so vsa stojna mesta za drogove elektroenergetskega omrežja družbe Elektro Maribor označena v slovenskem jeziku«. Kaj pravijo v trgovini Tuš, lastniku parkirišča, kjer so pred nekaj meseci na tem mestu postavili svojo 100. trgovino, pa kolegom s portala Maribor.info ni uspelo izvedeti.

Ampak roko na srce. Komu v Mariboru koristijo opozorila pred nevarnostjo električnega udara, zapisana v poljščini in angleščini. Inšpektorji, kje ste?

SIFA

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
95%
0.5km/h
20%
18°C
20°
18°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.