vir. SIOL.NET
slika: siol.net

Novinarski poklic ni lahek. Novinarji morajo poskrbeti  za verodostojnost članka, preverjanje dejstev in objavo. Zato se novinarji večkrat znajdejo tudi pod plazom kritik, verbalnih ali fizičnih napadov. Ali so ti napadi tudi upravičeni?

Napadena novinarka, zaradi objave članka o gradbeništvu!

Po objavi članka o gradbenih projektih v Mariboru  je investitor in eden od sogovornikov v članku Primož Pinter, direktor in solastnik podjetja Primius gradnje, prišel na sedež Večera in napadel novinarko.

Pinter je prišel na sedež Večera v vhodni del, kjer vstope v uredništvo medijske hiše nadzira varnostnik. Nina Ambrož je prišla v vhodni del Večera do varnostnika, kjer jo je Primož Pinter sprva verbalno napadal in grobo žalil. Ko se je novinarka umaknila njegovemu napadu in odšla v uredništvo, je Pinter mimo varnostnika, kjer vstop nezaposlenim ni dovoljen, šel za njo in ponavljal žaljivke, a ga je varnostnik nato ustavil. Napad je novinarka, ki se je počutila tudi fizično ogrožena, še isti dan prijavila policiji.

V Večeru poudarjajo, da so večkrat  v novinarskih vrstah že opozorili in znova ugotavljamo, da se stopnjuje sovražno ozračje, uperjeno zoper novinarje, ki se izraža tako v žalitvah kot grožnjah s ciljem profesionalnih in osebnih diskreditacij novinarjev ter tudi v poskusih ustrahovanj z namenom vplivanja na novinarsko delo in očitno tudi s ciljem utišanj novinarjev.

Je bil napad upravičen?

Mi ne bi radi presojali o tem, ali je bil članek, ki ga je napisala novinarka verodostojen ali ne, ali je bil žaljiv do podjetja ali ne. Res pa je, da časnik Večer že dolgo ni več to, kar je bil. In ravno zato človek večkrat dobi vtis o pristranskem pisanju.

M.G.