Nataša Pirc Musar pravi, da naš portal nima spoštljivega ali primernega odnosa?

nataša pirc musar
Nataša Pirc Musar, slika družbena omrežja

V Sloveniji je vse več kandidatov za predsednike Slovenije. Na našem portalu bomo prav vsem postavili tudi nekaj vprašanj glede predsedniške tekme. Vprašanja smo poslali tudi Nataši Pirc Musar, namesto direktnih odgovorov na vprašanja, nam je poslala kar daljši tekst, kjer pa je ponovno oblatila naš portal. 


Nataši Pirc Musar smo postavili naslednja vprašanja: 

-Pred kratkim ste naš portal e-maribor.si žaljivo imenovali “Janšavo trobilo”. Ali, kot kandidatka za predsednico ne bi mogla spoštovati vse portale, tako leve, kot desne?

-So za vas portali Necenzurirano, Reporter, Svet24 neodvisni mediji?

-Na družbenem omrežju twitter veliko ljudi, posebej tiste, ki niso vam v prid enostavno blokirate! Med drugim tudi naš portal. Zakaj tak odziv

-Kako boste, po tem takem, če postanete predsednica države, lahko predsednica vseh državljanov, levih in desnih?

Odgovor Nataša Pirc Musar, pa ja tak: “Biti predsednik ali predsednica države vseh državljanov in državljank ne pomeni strinjati se z vsemi. Enako se vsakdo in vsi državljani vedno ne strinjajo s predsednikom ali predsednico. Prej nasprotno. V tako pluralni in raznoliki družbi bi bilo to zelo nenavadno. Predsednik ali predsednica države kot moralna avtoriteta, kot vest naroda, pa mora med drugim znati ljudem sporočiti, kaj je v družbi sprejemljivo – s tem, da jasno obsodi nesprejemljivo. Spoštujem vse ljudi, ne glede na to s katerega političnega ali svetovno nazorskega pola prihajajo, če so in ko so spoštljivi v komunikaciji.

Ko pa gre za medije, pa ti – torej tudi vaš medij – nosite pomembno družbeno odgovornost korektnega, poštenega, objektivnega poročanja na način in v jeziku, ki je spoštljiv in izkazuje primeren odnos tako do bralcev kot tudi tistih, ki so nosilci zgodb. V tem ostajam nepopustljivo kritična do vseh, ki teh standardov ne uveljavljate pri svojem delu. Sem vse prevečkrat sodi vaš medij in tudi vsi našteti v vaših vprašanjih. In zaradi tovrstne kritike noben predsednik ali predsednica ne bi smel biti manj predsednik oz. manj predsedniški. Za vse. Medije sodim po profesionalnosti. V to sodi predvsem preverjanje informacij in odnos do ljudi, ki razmišljajo drugače. Žaljivke in grobi posegi v zasebnost ter neresnice, ki smo jim priča, niso sprejemljiv del kritičnega dialoga. Vsak medij, torej tudi vaš, bi se moral potruditi, da tega ne počne. Če bom izvoljena, bo spoštljiv dialog nedvomno v ospredju mojega delovanja kot predsednice. Da bo naša družba postala boljša, velik del odgovornosti nosite tudi mediji. Želela bi si, da se tega bolj zavedate.”


V odgovoru nam je Nataša Pirc Musar torej zapisala, da smo vendarle medij in ne, kot pred kratkim žaljivo, da smo “janševo trobilo”. Čeprav se nam za žaljivo opazko še ni opravičila, kar bi, vsaj, kot kandidatka za predsednico zagotovo morala storiti. Sedaj čakamo še, da se bo posebej opredelila še do portala  Reporter, Necenzurirano, Svet24 in nam povedala, ali so tudi ti portali medij ali moroče kakšna Golobova trobila? Ravno v Reporterju v teh dneh namreč pišejo, kako sta bogatela Nataša Pirc Musar in njen mož Aleš. 

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
85%
2.1km/h
75%
22°C
23°
21°
22°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.