Nedeljski intervju: ansambel Stanka Fajsa

V tokratnem nedeljskem intervjuju predstavljamo ansambel Stanka Fajsa, ki je star, toliko kot naša država, 27 let. Zanimivost ansambla pa je igranje na star inštrument, cimbale. Več o ansamblu in atraktivnem glasbilu pa v nadaljevanju. Pogovarjali smo se z vodjem ansambla, Stankom Fajsom.

  • Hvala Stanko, da ste si vzeli čas za naš nedeljski intervju za portal eMaribor. Najprej me v bistvu zanima odkod prihaja vaš.ansambel?

Ansambel STANKA FAJSA prihaja iz okolice Rogaške Slatine  natančneje  iz Podplata, pri Rogaški Slatini. Tu je tudi sedež ansambla. Glasba nam predstavlja življenje zato je najlepše takrat, ko celoten ansambel zaigra doma, pa četudi samo na vajah.

  • Kdaj je nastal ansambel in odkod v bistvu sploh ideja o ansamblu?

Nastanek ansambla je bilo leta 1991. Takrat smo nastopali še kot trio. V letu 2015 pa smo se glasbenega ustvarjanja lotili  z novim pristopom. Poleg tria s pevskim duetom (klavirska harmonika, kitara, kontrabas + pevski duet) smo v narodno zabavno glasbo pričeli uvajati cimbale, takrat z Adamom Bicskayem, ki  danes žal ni več med nami.  Ideja o nekoliko  drugačnem  zvenu narodno  zabavne  glasbe je zaživela. Muziciranje v tovrstni zasedbi je naletelo na zelo pozitiven odziv  pri poslušalcih,  kakor tudi pri glasbenih strokovnjakih. Danes igra cimbale v našem ansamblu Dani Kolarič. Drugače pa je ideja o ansamblu rasla in se razvijala že nekaj rodov prej, saj vsak muzikant, ki igra s srcem si želi ustvarit nekaj svojega in to je možno le z ansamblom. Slovenska glasba je nekaj, kar se res lahko igra le z dušo in srcem.

  • Ste nastopali tudi na slovenskih festivalih? Kakšne nagrade ste dosegli?

Nastopali smo po številnih revijah ansamblov in festivalih. Prestavljali smo se na raznih prireditvah. Bilo pa je tudi nekaj nagrad, na Ptuju smo recimo prejeli Srebrnega Orfeja.

  • Kako je z nastopi v tujini?

Vsaka zgodba ansambla se seli tudi v tujino. Tam mnogokrat srečamo veliko Slovencev, katerih smo na naših nastopih še posebej veseli. Ansambel je nastopal že po Avstriji, Italiji, Nemčiji, Madžarskem in Hrvaškem.

Precej drugače je ansambel sprejet pri naših severnih sosedih. V Avstriji  to novo  zvrst glasbe  sprejemajo z velikim navdušenjem. Ravno zaradi tega smo posneli že dve skladbi za nemško govorno področje;  Ich schenk dir ein Lächeln (Podari nasmeh)   in   Geh deinen Weg…(Rože in pesem) Za skladbo Geh deinen Weg…  smo posneli tudi čudovit  video spot , ki se že vrti na VOLX TV. Nastopili smo tudi v priljubljeni oddaji VOX STADL.

  • Družina Fajs je glasbena družina. Koliko rodov družine Fajs se je ukvarjalo z glasbo?

V družini FAJS je pesem doma. Pri nas se je vedno rado igralo in pelo. Tu se je ves čas slišala slovenska glasba in harmonika. Po pripovedi stari staršev se z glasbo pri Fajsovih ukvarja že 5. generacija.

  • Kdo sestavlja ansambel Stanka Fajsa?

Ansambel sestavljajo: Dani KOLARIČ na cimbalah, Rok MURN na kitari, Ivan MURN na kontrabasu, Jožica FAJS poje, Stanko FAJS, vodja ansambla pa igra na harmoniko in klaviature. Na posebnih prireditvaeh pa zapoje tudi celotna družina Fajs.

Smo EDINI ansambel, ki našo slovensko narodno zabavno  glasbo izvaja  s cimbalami

  •  Odkod izhaja inštrument Cimbale?

Cimbale imajo, kot glasbilo zelo zanimivo zgodovino.  V Evropo so prišle iz Perzije že  v 11 stoletju . Pri nas na slovenskem začetki segajo nekje v 15 stoletje, sprva kot glasbilo z imenom »oprekelj«  nato  »male cimbale« in  v nadaljevanju kot cimbale, kot koncertno glasbilo. V 18-em in še prvi polovici 19. stoletja  so cimbale  kot glasbilo imele  zelo velik  sloves. Nanj so igrali  v elitnih  meščanskih salonih in vladarskih palačah. Potem so cimbale šle nekako v zaton, najbolj so se ohranile v Prekmurju.

Prav zanimivo je opazovati ljudi – poslušalce kako sprejemajo  ta »novi zven narodno zabavne  glasbe«,  eni s prav posebnim navdušenjem.

  • Kateri glasbeniki so vaš vzor?

Naši idoli so velikani slovenske narodno-zabavne glasbe, tiste glasbe, s katero se lahko Slovenci pohvalimo tudi onstran naših meja. Zagotovo sta nam vzornika ansambel Slavka Avsenika in Lojze Slak. Tudi v našem ansamblu velikokrat igramo pesmi njihove pesmi, ki pa s cimbalami še kako lepo zazvenijo.

  • Kje vas lahko vidimo nastopat?

 Nastopamo radi povsod. Ni ga kotička v naši lepi deželi, da nebi bil prav poseben in radi se odzovemo prav na vsak klic, če je le mogoče.  Sicer pa veliko nastopamo tudi po sosednji Avstriji, kjer imajo zven cimbal, še posebej radi.

BLAGOR HIŠI, KJER SE SLOVENSKA PESEM SLIŠI, JE VODILO ANSAMBLA STANKA FAJSA. Če ne verjamete, pridite k nam v Rogaško Slatino, pravi Stanko Fajs.

(V intervjuju je sodeloval Stanko Fajs, slike: arhiv ansambla Stanka Fajsa, video spot: arhiv ansambla Stanka Fajsa)

MZ

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.