SLOVENSKA DEMOKRATSKA MLADINA (SDM) je letos zakorakala v 30. leto svojega delovanja in po 19. Kongresu SDM, 16. marca, kjer so izvolili novo vodstvo, tudi v nov mandat. O tem smo se pogovarjali z generalnim sekretarjem SDM Žigo Štiftarjem.

 • Ker se že dolgo poznava se bova tudi v tem intervjuju tikala, se strinjaš Žiga?

Seveda!

 • Žiga, 19. kongres SDM je mimo, kako si zadovoljen z njim?

V 19. Kongres SDM sem sam osebno, skupaj z mojo ožjo ekipo vložil resnično ogromno truda. Nanj smo se začeli pripravljati ob koncu lanskega leta, najbolj naporni pa so bili zadnji 4 tedni in pa sam »veliki finale« v zadnjih dnevih pred dogodkom. Načeloma nerad ocenjujem lastno delo, saj sem bil tako močno vpleten v organizacijo kongresa in vse spremljevalne aktivnosti. To vrednotenje najraje prepustim drugim. Tudi v tem primeru je tako. Največ mi je pomenilo, da so Kongres, kot odličen in brezhibno izpeljan ocenili udeleženci, delegati 19. Kongresa Slovenske demokratske mladine in številni visoki gostje, na čelu s predsednikom naše matične stranke, Janezom Janšo. Če so bili z dogodkom tako zelo zadovoljni udeleženci in gostje, potem sem zadovoljen tudi sam. Lahko rečem, da sem vesel in ponosen na delo, ki smo ga opravili in na dogodek, ki smo ga izpeljali.

S kongresom sem, glede na predhodno zapisano, zelo zadovoljen, vse je potekalo gladko, veseli pa me tudi velika udeležba in super vzdušje, ki ga je bilo čutiti med mladimi domoljubi iz vse Slovenije.

 

 • SDM je podmladek Slovenske demokratske stranke, koliko mladih združuje?

Tako je. Kot veš, smo podmladek največje, državotvorne politične sile v državi nam nalaga veliko odgovornost, katero z vso resnostjo sprejemamo in se je zavedamo. Slovenska demokratska mladina, kot podmladek SDS pod svojim okriljem združuje okoli 3000 mladih domoljubov.

 • Kaj mlade v SDMju predvsem zanima?

Težko vprašanje si mi postavil. To je bolj namenjeno predvsem vsakemu posamezniku, ki je del Slovenske demokratske mladine, oziroma se nam na novo pridruži. Osebno sem prepričan, da gre predvsem za vrednote, ki jih v današnji slovenski in evropski družbi krepko primanjkuje, hkrati pa sem prepričan, da na simpatije mladih do SDM pomembno vpliva tudi naš odličen program, ki v svojem bistvu zajema vse temeljne izzive in rešitve zanje, s katerimi se v obdobju v katerem živimo, sooča slovenska družba.

 • Kaj je tisto, kar SDM dela tako močno in privlačno?

SDM je ena velika družina, povezanost med člani in fenomenalni medsebojni odnosi so res nekaj neverjetnega in zagotovo je tudi to eden od razlogov, zakaj imajo mladi našo organizacijo radi.

 • Je eden od glavnih ciljev SDMja, da privabite več članov in članic?

Nalog ima SDM veliko. V prvi vrsti je to oblikovanje programa in politik, ki bodo mladim in celotni slovenski družbi prinesle lepši jutri. Boljši, reformiran izobraževalni sistem, urejen zdravstveni sistem, ki bo vsem državljanom nudil potrebno oskrbo in iz katerega ne bo nenadzorovano, po raznih mafijskih kanalih odtekal naš in vaš, davkoplačevalski denar, boljše zaposlitvene možnosti, mladim olajšati pot do lastnega stanovanja, itd. Prav tako se odzivamo na aktualno družbeno-politično dogajanje in organiziramo številne dogodke namenjene tako našim članom, kot tudi širši javnosti.

Seveda je eden od ciljev tudi stalna rast članstva, kar nam, sploh v zadnjem obdobju, odlično uspeva, saj je pomembno, da se čim več mladih vključuje v procese družbeno-politične participacije. Kdo, če ne mlada generacija, bo gonilo razvoja naše družbe?

 • V kakšni kondiciji je po tvoje Slovenska demokratska stranka?

Slovenska demokratska stranka je po mojem mnenju v odlični kondiciji, morda celo boljši kot kadarkoli do sedaj. Samo poglejmo rezultate dvojih volitev v lanskem letu, katere je Slovenska demokratska stranka zanesljivo zmagala z prepričljivo najvišjim številom glasov volivcev.

SDS je že vse od svoje ustanovitve med Slovenci prepoznana kot stranka z najboljšim političnim in gospodarskim programom za Slovenijo, kar še dodatno potrjuje vedno večje število novih članov, ki se iz dneva v dan pridružujejo naši veliki družini, saj v njej prepoznavajo tisti edini potencial, ki lahko Slovenijo reši iz krempljev globoke države, v katerih se je znašla.

 • Glede na to, da se veliko družiš z mladimi, kakšno je njihovo mnenje o politiki?

Odvisno od posameznika (hehe). Veliko se družim z našimi člani in člani sorodnih, sestrskih organizacij in podmladkov iz Slovenije in tujine. Oni se dobro zavedajo pomembnosti politične participacije mladih in do politike nimajo negativnega odnosa, kot mnogi drugi njihovi vrstniki. Tudi med njimi je včasih čutiti kakšen kanček nezadovoljstva zaradi slepe ulice v kateri se je znašla Slovenija pod vladavino številnih levičarskih vlad, ki z večjim delom Slovencev ne delijo vizije demokratične, pravno urejene in gospodarsko ter ekonomsko močne Slovenije. Vendar pa se, kot sem rekel, dobro zavedajo, da lahko le z aktivno participacijo mladih ta voz obrnemo v drugo, pravo smer.

Dosti se družim tudi z ostalimi mladimi, ki niso aktivno vključeni v razne mladinske organizacije in podmladke, takih pa je (na žalost) večina. Tukaj pa je zadeva povsem drugačna. Njihov odnos do politik je, večinoma izrazito negativen. Od njih zelo težko dobiš informacije zakaj je temu tako. Osebno mislim, da je vse skupaj posledica neke negativne klime, ki jo v medijih ustvarjajo predvsem razni mediji in na nek način tudi naš izobraževalni sistem. Velika težava pa je tudi vpliv raznih, levičarskih ti. nevladnih organizacij, ki pod krinko raznih, mladim upravičeno simpatičnih tem, mlade prikrito zastrupljajo s svojo politično agendo, kar ima za rezultat, negativen odnos do določenega, pogosto kar večinskega dela politike.

 • SDM je velika družina mladih! Ste med seboj prijatelji? Se družite tudi privatno? Organizirate srečanja?

Prav si ugotovil. To je res en fenomen Slovenske demokratske mladine. Prepričan sem, da take povezanosti in kolegialnega odnosa kot vlada med najrazličnejšimi člani SDM, ne najdeš nikjer drugod. Ne pravimo zaman, da je Slovenska demokratska mladina ena velika družina. Seveda se družimo tudi privatno. Verjamem, da naše odlično delo temelji tudi in predvsem na fenomenalnih medsebojnih odnosih, ki vladajo med nami.

 • Kakšna je podpora mladim v Slovenski demokratski stranki?

Slovenska demokratska mladina je že ves čas svojega delovanja, letos bomo obeležili že 30. rojstni dan, deležna velike podpore naše matične stranke SDS. Mladim je, seveda v okviru njihovih želja in izkazanega interesa omogočeno vse kar lahko organizacija kot je politična stranka ponudi.

Sam sem denimo na lanskih parlamentarnih volitvah, na listi SDS, kandidiral za mesto poslanca v državnem zboru, pa kasneje še za člana občinskega sveta Občine Domžale kamor sem bil tudi izvoljen. Hočem povedati, da je mladim omogočeno, da znotraj stranke in z njeno pomočjo razvijejo ves svoj potencial in zgradijo uspešno kariero.

 • Če bi se mladi želeli pridružiti SDMu, kaj morajo storiti?

Na spletni strani SDM in tudi na spletni strani SDS so na voljo pristopne izjave, ki jih mladi, ki se želijo pridružiti Slovenski demokratski mladini lahko izpolnijo in pošljejo na naš naslov: SDM, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana, lahko pa izpolnijo tudi spletni »obrazec«. Lahko nas kontaktirajo preko našega elektronskega naslova in preko ostalih spletnih profilov na različnih družabnih omrežjih. Prisotni smo na Facebooku, Twitterju, Instagramu,… Lahko pa se seveda obrnejo tudi na kateregakoli izmed naših članov, ki ji bo z veseljem dal več informacij v zvezi z delom in aktivnostmi Slovenske demokratske mladine.

Naj pa ob tem vse vaše bralce povabim k spremljanju naše spletne strani: www.sdm.si, naše Facebook strani: Slovenska demokratska mladina (SDM), in našega Twitter profila: @organizacijaSDM.

 • Kakšne so smernice SDMja za letošnje in prihodnje leto?

V letošnjem in prihodnjem letu nas čakajo številni dogodki, nekateri tradicionalni, ki se v načrtu aktivnosti pojavljajo praktično vsakoletno, pa tudi številni drugi prilagojeni trenutnemu dogajanju v Sloveniji kot tudi v mednarodnem okolju. Preveč stvari je, da bi vse našteval, ampak naj zgolj izpostavim nekaj najbolj zanimivih in pomembnih. Osrednji dogodek letošnjega leta je bil 19. Kongres SDM, na katerem smo izvolili tudi novo vodstvo, v letošnjem letu bo SDM obeležila 30. obletnico svojega delovanja, to bomo proslavili konec leta, ob 30. obletnici načrtujemo tudi izdajo knjige o 30 letih delovanja SDM, vsako leto pripravimo tudi festival SDM, kjer se zbere tudi po več kot 250 mladih, pripravljamo športne igre SDM-a, številne okrogle mize, dobrodelne akcije,… Seveda pa ne smemo pozabiti na letošnje, majske Evropske volitve, ko bo SDM spet pomemben del kampanje kmalu pa bomo predstavili tudi ime kandidata, ki bo Slovensko demokratsko mladino zastopal na listi SDS za volitve v Evropski Parlament. Prenovili smo tudi našo spletno stran in posodobili našo grafično podobo, veliko pozornosti namenjamo digitalizaciji in modernizaciji naših vsebin.

Sicer pa želimo predvsem nadaljevati dobro in kvalitetno delo v korist mladih pa tudi ostale slovenske družbe, ki smo ga zastavili v preteklih mandatih, ter Slovensko demokratsko mladino še utrditi na poziciji največjega in najmočnejšega podmladka v Sloveniji. Samo na tak način bodo naši predlogi slišani in naše delo opaženo!

Žiga hvala, da si si vzel čas za najin intervju, želim ti veliko dobrega in veliko pozitivne energije!

Hvala Mitja za povabilo, bilo mi je v veselje.

(Slike: Žiga Štiftar)

Z Žigom Štiftarjem se je pogovarjal Mitja Grmovšek