Nedeljski izlet: Sveti Areh

Cerkvica Svetega Areha je dobila ime po rimsko-nemškem cesarju svetem Henriku. Ta svetnik ima na Slovenskem štiri cerkve. Med najbolj znanimi in priljubljenimi je ravno ta na Pohorju. Ljudska govorica naj bi Henrikovo ime na Pohorju poenostavila v Areha. Šentpavelski benediktinci s Koroškega so v obdobju protireformacije na svojem ozemlju zelo širili češčenje sv. Henrika.

Prva cerkvica na Arehu bi naj stala že konec 15. stoletja. Prvič se omenja leta 1545. To cerkev so med 1650 in 1659 povečali in jo povezali s samostojno stoječim zvonikom, ki je bil zgrajen okrog leta 1600. Kapelica sv. Lovrenca je bila v 18. stoletju barokizirana in se danes dotika zakristije. Največja zanimivost cerkve je grob sv. Henrika. To je reliefna plošča, ki kaže ležečega vojvodo s krono na glavi, oblečenega v tesno prilegajočo se obleko, z mečem v roki. Relief izhaja iz začetka 13. stoletja in predstavlja štajerskega vojvodo Otokarja IV. Traungavskega. Ploščo so sem prinesli iz grobne kapele iz žičke kartuzije po letu 1756, da je prevzela nalogo Henrikovega groba. Med sedanjo cerkveno opremo sta vredna pozornosti glavni oltar, delo Jožefa Strauba okrog leta 1750 in stranski oltar sv. Ane, ki je nastal leta 1695.

K svetemu Arehu na Pohorju lahko pridemo z različnih strani. Po poti, ki pelje iz Hoč pri Mariboru, se povzpnemo k cerkvi, ki stoji na nadmorski višini 1249 metrov. Na voljo so parkirišča, kjer se lahko pusti avtomobil in potem sprehodi do bližnje cerkvice.

L.M.

.

VREME

Maribor
rahel dež
77%
3.6km/h
100%
9°C
10°
8°
7°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.