Nekaj podrobnosti o prvi okužbi s koronavirusam v Sloveniji!

ukrepi

Minister za zdraje v odstopu je sporočil, da son v Sloveniji zaznali prvega človeka, ki je okužen s koronavirusom.

Je pacient nehote okužil še koga na poti na infekcijsko kliniko?

Gre za človeka, ki je v Slovenijo prišel iz Maroka preko Italije. Pacient je zaradi slabega počutja obiskal svojega osebnega zdravnika, ta pa ga je nato poslal na Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana. Po testiranju je bil vzorec pozitiven, trenutno se pacient nahaja v pripravljeni sobi UKC Ljubljana.

A namesto, da bi osebni zdravnik zaradi suma na koronavirus pacienta zadržal ali pa vsaj poklical rešilca ali druge službe, ga je napotil na infekcijsko kliniko, kjer je med potjo morebiti (nehote) okužil še koga. Ker gre za “uvožen” primer se  predvidevajo določeni protokoli. S pacientom se bo potrebno  pogovoriti predvsem o njegovih najbolj rizičnih kontaktih, s kom je bil v stiku, kje je potoval in kako in podobno. 

Novi koronavirus sars-cov-2 se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom na razdalji do 1,5 metra. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.


VREME

Maribor
oblačno
84%
2.1km/h
91%
23°C
24°
22°
23°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.