slika: tvitter

Po izbruhu afere maketa je premier Marjan Šarec sprejel ponujeni odstop ministra za okolje Jureta Lebna, a je zahteval tudi odhod šefa direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka.

Jure Leben je odšel, Damir Topolko pa ostaja?

No zgodbe iz afere “mateka” še vedno ni konec. Minister za okolje Jure Leben  je po izbruhu afere maketa drugega tira, katero je sicer zakuhala prejšnja vlada, ponudil odstop. V začetku leta v javnost prišla informacija, da naj bi se Leben in šef direkcije Damir Topolko z izvajalci dogovarjala o izvedbi projekta, še preden je bil razpis za izbiro izvajalca sploh objavljen.

Takrat je predsednik vlade sicer ocenjeval, da Leben kot minister dobro opravlja svoje delo, a je njegov odstop sprejel, ocenil pa, da Leben ne more biti edini, ki bo odgovarjal za fiasko z makeo. »Od resorne ministrice pričakujem, da bo poskrbela, da ne bo samo Jure Leben nosil politične odgovornosti.« je dejal. Šarec in zahteval tudi odstop Topolka. Če ta ne bo odstopil, je izrazil pričakovanje, da bo ukrepala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

A glej ga zlomka. Neposlušna Alenka, ki je morala nekaj mesecev prej pogoltniti odhod svojega ministra za kohezijo Marka Bandellija, Topolka ni zamenjala še več imenovala ga je na novo delavno mesto in po novem bo služboval v Mariboru.

V skladu z zakonodajo lahko namreč ministrica v prvem letu od prevzema mandata brez pojasnila zamenja kateregakoli uradnika za ministrstvu. Do napovedane in obljubljene zamenjave je prišlo tik pred zdajci. Prva obletnica vlade bo 13. septembra, medtem ko je Monika Pintar Mesarič 1. septembra prevzela vodenje direkcije za infrastrukturo kot v. d. direktorja za največ šest mesecev. Namesto nje seveda prihaja Topolko.

Na ministrstvu za infrastrukturo oziroma direkciji za infrastrukturo za zdaj niso pojasnili, kakšne bodo zadolžitve Damirja Topolka, ki bo imel po novem pisarno v Mariboru. Edina sankcija zaradi afere maketa bo tako za zdaj rahlo nižja plača Topolka, saj bo dobival za tri plačne razrede nižjo plačo kot do zdaj.

Neubogljiva Alneka še vedno seje namir na vladi, Šarec pa očitno nima “jajc” da bi jo zamenjal?

MG