Vlada Marjana Šarca je komaj vstopila v 2. leto svojega obstoja, ko je izgubila še enega ministra, že petega po vrsti. Tokrat je z mesta ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko odstopil član Stranke Alenke Bratušek, Iztok Purič, kot smo že pisali na našem portalu.

Razlog odstopa, svojeglavost premierja Šarca?

Purič naj bi uradno odstopil iz “osebnih razlogov”, a viri Nove24TV trdijo, da to ne bo držalo. Včeraj se je namreč odvijala seja vlade, na kateri naj bi bilo zelo napeto, razlog za odstop pa naj bi bila svojeglavost premierja Šarca, ki je želel ponovno vzpostaviti svojo avtoriteto v koaliciji – zaradi izsiljevanja Levice.

Kot piše portal Nova24TV, naj bi Šarec v afektu ministru Puriču onemogočil normalno nadaljnje delovanje na ministrstvu, zaradi česar je ta protestno odstopil. To potrjuje tudi dejstvo, da je Purič po poročanju STA že danes tudi uradno predal svojo odstopno izjavo.

Spor znotraj SAB?

Nekateri vseeno ugibajo, da bi lahko šlo za spor znotraj SAB, saj naj Purič na četrtkovi seji vlade ne bi podprl predsednice SAB Alenke Bratušek, vendar po naših zanesljivih informacijah to ne drži. Bratuškova in Purič sta namreč dolgoletna sodelavca, druži ju tudi skupna sporna preteklost v Javnem gospodarskem zavodu Brdo – Purič je bil direktor, Bratuškova pa predsednica upravnega odbora zavoda. Od njune skupne preteklosti je znano, da so zaposleni tega zavoda Bratuškovi urejali vrt na njeni zasebni parceli v Stražišču pri Kranju, ko je v javnosti odjeknila afera o preplačani pakistanski preprogi – za kar 70 tisoč evrov – pa je Bratuškova celo odstopila. Toda s Puričem sta si ostala blizu vse do zadnjega, zato ta verzija zgodbe ni mogoča.

Viri med zaposlenimi na ministrstvu pa pravijo, da je ministrovo odstopno pismo tako daleč od realnosti, kot je bilo tudi njegovo delovanje tekom ministrovanja. Delo z njim naj bi bilo po navedbi zaposlenih za portal Domovina.je, enako nemogoče, kot je bilo že pod njegovim predhodnikom. “Odpovedi s strani zaposlenih je toliko, kot jih še nismo videli”, je bil eden izmed komentarjev. Odpoved je dala celo vodja PR službe. Problem delovanja SVRK-a naj bi bil predvsem v političnih kadrih, ki jih je nastavila Stranka Alenke Bratušek, saj so popolnoma sprti med seboj in tako javnim uslužbencem bolj ovirajo vsakdanje delo, kot pa dodajo k njemu. So še zapisali v portalu Domovina.je.

 

Politično mrtev in očitno od volivcev pozabljeni Iztok Purič je na listi SAB neuspešno kandidiral na državnozborskih volitvah leta 2018, kjer je prejel 6,86 odstotka glasov, prav tako se mu ni uspelo uvrstiti v drugi krog županskih volitev v Kranju, kjer je z 18, 32 odstotka glasov zasedel tretje mesto.

vir: Nova24TV, Domovina.je

MG