Saj ni res, pa je. Pred davčnim zapletom naj bi se znašlo društvo Palčica Pomagalčica, ki naj nebi imelo statusa humanitarne organizacije, piše Delo.

Država hoče 1.9 milijonov evrov

Po poročanju Dela društvo Palčica Pomagalčica, ki je do zdaj zbralo dobrih 3,8 milijona evrov, nima statusa humanitarne organizacije, kar pomeni, da Krisu kot prejemniku oziroma njegovim staršem grozi obdavčitev.

Strogo po predpisih bi moralo v tem primeru društvo obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine, torej dobrih 950.000 evrov, preostanek davka – dobrih 940.000 evrov, pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine. Od zbranih prispevkov bo torej država lahko vzela slabih 1,9 milijona evrov. Zakaj? Društvo Palčica Pomagalčica nima statusa humanitarne organizacije, kar pomeni, da so prejemniki pomoči, zbrane prek njih, obdavčeni.

Od zbranih dobrodelnih prispevkov naj bi torej država vzela slabih 1,9 milijona evrov. Ostalo bi torej premalo denarja, da bi sploh kupili drago zdravilo zolgensma.

Kje je nastal problem? Društvo je bilo v poslovni register vpisano 3. julija lani. Če bi želeli pridobiti status humanitarne organizacije bi morali najmanj leto dni pred samo vložitvijo vloge, opravljati humanitarno dejavnost. Ob tem bi morali priložiti tudi letno poročilo o delu za preteklo leto, podatke o programih in storitvah, ki so jih izvajali v preteklem letu, in potrdilo oziroma akt, ki izkazuje datum ustanovitve organizacije. Tega seveda še niso mogli storiti.

Iz društva naj bi navedbe medijev zanikali

Larisa Štoka iz omenjenega društva, kjer naj bi pravzaprav tičala tudi težava, saj društvo ni registrirano kot humanitarno, naj bi navedbe medijev ostro zavrnila. Kot je zagotovila, imajo vse zakonsko urejeno tako, da naj zbranega zneska niti en cent ne bo romal drugam, kot v pomoč otrokom. Piše Regional

Zgodbo spremljamo še naprej.

 

MG