slika: nova 24TV, EPA-EFE/

Koronavirus že dolgo časa izčrpava našo največjo štajersko bolnišnico, mariborski UKC. najhuje je v bistvu v teh dneh, ko beležijo veliko število smrti!

V UKC Maribor (pre)veliko število umrlih

Zaradi povečanega števila okužb in s tem povečane umrljivosti je presežena kapaciteta shranjevanja pokojnikov v UKC Maribor. Aktiviran je bil načrt Civilne zaščite Mestne občine Maribor. Poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Maribor je izdal Odredbo o izvedbi obveznega odvoza in hrambe pokojnikov v času epidemije covid-19 v Mestni občini Maribor. “Drugi val koronavirusa in njegovo hitro širjenje sta povzročila izredne razmere, katerih posledica je veliko število umrlih, v prvi vrsti v bolnišnici.

Civilna zaščita je odredila izvedbo obvezni odvoz vseh pokojnih iz UKC in njihovo hrambo na nadomestni lokaciji v hladilnih prostorih na pokopališču Dobrava. Nalogo je prevzelo Pogrebno podjetje Maribor.

Direktorica podjetja Lidija Pliberšek poudarja, da so na izredne razmere pripravljeni. Pogrebno podjetje Maribor je tako tehnično kot tehnološko sposobno prevzeti tako veliko število pokojnikov. “Podjetje ima koncesijo za interventne prevoze ter je za tovrstne situacije definirano kot strateško podjetje, ki ima hladilna mesta za hrambo večjega števila pokojnikov, z načrtovanimi postopki in procesi delovanja.

V primeru večjega števila pogrebov na dan se razmahi med pogrebi izvede na dve uri oz. več, če je to potrebno za čiščenje in razkuževanje vseh prostorov. Izvajalci storitev in udeleženci pogrebov morajo upoštevati vse splošne ukrepe za zaščitno pred okužbo z novim koronavirusom, piše Žurnal 24.

PM