Saj ni res, pa je. V maso za pleskavice in čevapčiče so dodajali sulfit, da je meso bilo videti sveže, je pokazal nadzor inšpekcije uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kar nekaj neustreznega mesa iz različnih koncev Slovenije

Neustrezno meso so med drugim inšpektorji odkrili v poslovalnici Supermarketa Tuš Grosuplje 1, je poročal portal 24ur.com, ravno tako v Tuševem superkarketu Lesce. V Mercatorjevih poslovalnicah so odkrili tri pozitivne vzroce, in sicer v Kranju in Celju.

Uporabo sporne snovi so priznali tudi v poslovalnici InterSpar City Park na Šmartinski cesti v Ljubljani. Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je junija v mesnici enega od supermarketov odkrila, da so pri pripravi mase za čevapčiče in pleskavice uporabljali aditiv iz skupine sulfitov »žveplov dioksid – sulfiti (E220-E228)«. Uporaba žvepla v prahu pri pripravi mesnih pripravkov ni dovoljena, saj lahko pri alergikih izzove alergijsko reakcijo. V drugi poslovalnici, ki deluje v okviru trgovske verige, je zaposleni priznal, da uporablja sulfit pri proizvodnji mesnih pripravkov.

Inšpekcija UVHVVR je ugotovila, da je bila uporaba nedovoljenega aditiva primer nepoštene prakse, neprepoznane s strani odgovornih nosilcev živilske dejavnosti. Ni šlo za “sistemsko načrtno dodajanje nedovoljenega aditiva s strani nosilca živilske dejavnosti, ampak je bila uporaba le-tega praksa posameznikov”.

K sreči v Mariboru teh izdelkov niso zaznali!

MG