Nezaslišano! Radio študent javno grozi s smrtjo “Janšistom”?

Marsikaj smo že slišali, marsikaj videli, ampak kaj takega pa še ne. Radio Študent javno grozi s smrtjo “Janšistom”, torej ljudem, ki so volivci stranke SDS. Vsem 30.000 članom in ostalim volilcem?

Grožnje s smrtjo Radia Študent

Se bo takrat končno zganila Policija in opravila svoje delo. Saj se grožnje s smrtjo obravnavajo po uradnem postopku. Priti takim dejanjem govori tudi kazenski zakonik, ki v 297. členu jasno pravi,da gre pri takem kaznivem dejanju za vzpodbujanja ali razpihovanja sovraštva, ki temelji na političnem prepričanju.

Preko družabnega omrežja Twitter je namreč pod objavo Vlade Republike Slovenije zapisal: “Smrt janšizmu!”. Glede na to, da na posnetku predsednik vlade Janez Janša zgroženo razlaga, kako se na petkovih protestih javno grozi  smrtjo, je očitno, da jih obsodba kaznivega dejanja moti.

Seveda pa so tudi na Radiu Študent pridni “napajalci” iz državnega proračuna. Sodeč po javno dostopnih podatkih transakcij na aplikaciji Erar za obdobje let 2003-2020 je mogoče videti, da je na njihov transakcijski račun samo Ministrstvo za kulturo prispevalo 1.072.269,60 evrov. Med njihovimi financerji pa seveda ne manjka niti Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Skupaj se je na račun Radia Študent, radia, ki grozi s smrtjo nabralo že 2.924.085,22 evrov.

297. člen kazenskega zakonika, pravi naslednje: “Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.”

3. odstavek istega zakona navaja: “Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh se s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena  kaznuje tudi odgovorni urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, razen če je šlo za prenos oddaje v živo, ki ga ni mogel preprečiti ali za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin v dejanskem času oziroma brez predhodnega nadzora.”

Do kdaj še tako?

MG


VREME

Maribor
oblačno
86%
2.1km/h
91%
23°C
24°
21°
22°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.