maska slovenija ukrepov
slika: twitter

Slovenija se počasi približuje rumeni fazi sproščanja ukrepov, a previdno. Rešitev se kaj hitro lahko spremeni.

Bližamo se rumeni fazi ukrepov

Slovenija se iz oranžne bliža rumeni fazi ukrepov proti širjenju koronavirusa. V vseh statističnih regijah bodo od ponedeljka pod pogojem testa dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, kot so na primer inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice, so pojasnili na vladi.

Dodatno je vlada sprostila število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, in sicer bo v veljavi omejitev na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov, piše portal SIOL.NET

V rumenih statističnih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, obalno-kraška in goriška) bo za goste nastanitvenih obratov dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov. Kot so izpostavili na vladnem uradu za komuniciranje, pa bo dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami, obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.

V oranžnih statističnih regijah (podravska, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, gorenjska in primorsko-notranjska) ostaja število oseb v zaprtih javnih prostorih enako kot doslej, ena stranka na 30 kvadratnih metrov. Pri odprtih tržnicah velja omejitev deset kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Kaj se podaljša do 9. maja?

Do 9. maja je tako podaljšala veljavnost odlokov o omejitvah pri izvajanju športnih programov, o začasni prepovedi zbiranja ljudi, o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, o omejitvah v javnem prevozu, o izvajanju preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav, o obvezni uporabi mask ter o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, je še navedeno v gradivih vlade.

P.M.