Eugenija carl , častno razsodišče
Eugenija carl, slika: v fokusu

Končno je tudi “levosučna” novinarka, znana “anti Janša” navijačica, Eugenija Carl dobila tisto kar je gre. Pa čeprav se skriva za vse bolj levo ustanovo RTV. Novinarsko častno razsodišče ji je stopilo na prste.

Novinarsko častno razsodišče nad Eugenijo Carl

Novinarsko častno razsodišče pri DNS je zapisalo, da je Carlova kršila 19. člen kodeksa DNS, ki govori, da mora novinar posebno obzirnost pokazati pri poročanju o otrocih in mladoletnikih. Šlo je za lanskoletni prispevek novinarke o vpletenosti otrok nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec v afero z brezplačnimi nočitvami v hotelu Marina v Izoli. Pivčevi je račun za hotel plačala občina Izola, na posnetku, ki ga je objavila Carlova, pa sta bili na računu prikazani tudi imeni ministričinih mladoletnih otrok.

Novinarka je sicer v postopku pred NČR zanikala kršitev kodeksa. Razložila je, da so v uredništvu (v Kopru) pri tehtanju objave računa v njegovem izvirniku upoštevali tudi vse druge številne javne objave ministrice, v katerih je sama izpostavljala svoje družinske člane. Otroka sta bila, kot je dejala, ključni element in vsebina zgodbe ter hkrati dokaz, da je ministrica na svojo službeno pot pripeljala otroke. Vseeno pa so pri NČR razložili, da sta otroka vpletena v zgodbo le zaradi mame in izpostavljanje njunih imen ni bilo bistveno za javni interes. Šlo je za poseg v njuno zasebnost, česar ne more opravičiti želja po večji kredibilnosti zgodbe. Piše Reporter.

Carlova se ni opravičila

A, kot bi se za novinarko spodobilo, bi se lahko za to zgodbo lahko vsaj opravičila ljudem, ali nekdanji ministrici Pivčevi, a se ni. Še več, začela je napadati to novinarsko razsodišče. Morda pa bi razsodbo morala upoštevati vsaj odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič in ukrepati?

A je že tako, da se levim nič ne zgodi in so še vedno vsi pri istem koritu. Novinarskemu častnemu razsodišču, pa čestitke za pogum. Vendarle je vsaj tam vsaj trohica razuma.

PM

Preberite tudi:

Take novinarje ima RTV. Evgenija Carl nad Rodeta in Vinakras!