Novi ukrepi zaradi slabe epidemiološke slike v Sloveniji!

koronavirus slovenija okuženost
koronavirus slovenija okuženost

Vlada je na seji zaradi vse več novih primerov okužbe z novim koronavirusom – pri čemer jih je večina uvoženih, predvsem z Balkana – razpravljala o zaostrovanju mejne politike.

Zaostritev pri prehodu meja

“Slovenija je podaljšala  seznam držav na t. i. rdečem seznamu in s petkom uvedla 14-dnevno karanteno po prihodu iz nekaterih držav. Na rdečo listo so tako uvrstili BiH, Kosovo in republiko Srbijo, kar pomeni, da je za tiste, ki prihajajo iz omenjenih držav, po vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena,” je povedal notranji minister Aleš Hojs. Poleg tega so spremenili oz. izločili nekatere izjeme za državljane tretjih držav. Na primer: brez karantene ni mogoče v državo več prihajati, ne glede na to, ali je posameznik lastnik plovila, nepremičnine itd. oz. tudi, če ima tu sorodnike s stalnim ali začasnim prebivališčem.

Večino drugih izjem lahko uveljavljate, če s seboj prinesete COVID-test, ki ni starejši od treh dni in je bil narejen na schengenskem območju, je še pojasnil Hojs in dodal, da so ukinjene t. i. možnosti nemotenega prehajanja tedenskim delovnim migrantom – tudi oni morajo imeti s seboj narejen COVID-test, ki ne sme biti starejši od treh dni. Še vedno pa ostaja v veljavi možnost prehajanja meje dnevnim migrantom. Za potovanja na Hrvaško in iz nje sprememb ni, je pozneje še dejal Hojs in dodal, da gre za eno varnejših držav v Evropski uniji.

Vlada je tudi krajšala čas, dovoljenega za tranzit Slovenije (za npr. avtoprevoznike), s 24 na 12 ur. “Najdlje v 12 urah morate prevoziti Slovenijo.”

 

slika SIOL.net

“Če pogledamo obdobje od 3. 6. do 17. 6., smo imeli 34 primerov. Na začetku smo imeli primere 5, 1, 1, 2, 0 … v zadnjih dnevih pa se je začelo to strmo dvigati od 1, 3, 4, do osmice, kar pomeni, da imamo sitacujo, ki jo je treba resno vzeti.” Večina tistih, ki so bili pozitivni, so bili prinešeni, torej zunanji, je poudaril in naštel po državah: Iz Rusije sta bili dve osebi, iz BiH jiih je bilo 9, iz Srbije 3, iz Švedske 1, iz ZDA 1, neznano 4.” Vseh tistih, ki so bili sekundarno okuženi, je bilo pa 14. Tako smo imeli dejansko 34 okuženih v tem obdobju,” je dejal Milan Krek, direktor NIJZ.

Države v katere lahko vstopamo in izstopamo nemoteno:

Hrvaška
Madžarska
Avstrija
Danska
Ciper
Češka
Estonija
Finska
Nemčija
Grčija
Islandija
Latvija
Litva
Luksemburg
Norveška
Slovaška
Švica
Italija
Črna gora

MG


VREME

Maribor
pretežno oblačno
89%
0.5km/h
75%
21°C
22°
21°
20°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu
22°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.