slika: blog.uporabnastran.si

“Od jutri naprej bo za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija,” je s sestanka s svetovalno strokovno skupino na Twitterju sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Od jutri dalje bo razglašena epidemija

Vlada je pred časom določila tri pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za razglasitev epidemije. Prvi od treh pogojev – 14-dnevna pojavnost okuženih na 100 tisoč prebivalcev, višja od 140 – je izpolnjen že dlje časa, trenutno znaša 317. Včeraj je bil izpolnjen še drugi pogoj, in sicer najmanj 250 oseb v bolnišnicah, v bolnišnicah jih je 265.

Za razglasitev epidemije pa mora biti izpolnjen še tretji pogoj, in sicer najmanj 50 bolnikov v intenzivni enoti. Trenutno jih je v intenzivnih enotah 49.

Trenutno je bil v delovanju 3. sveženj oranžne faze. Rdeča faza, torej razglasitev epidemije predvideva naslednje:

slika rtv slo

Ne spremeni se še ničesar

“Opolnoči se bo razglasila samo epidemija, jutri pa vse tako, kot je bilo doslej,” je dejal Kacin. Ostali ukrepi se za zdaj ne spreminjajo. To pomeni, da se v šolske klopi jutri podajo učenci od 1. do 5. razreda, medtem ko se drugi šolajo na daljavo. Vrtci so odprti normalno kot doslej. Zaposleni gredo na delo kot doslej, je pa Kacin dejal, da bodo pozvali delodajalce, da omogočijo vsem, ki delajo v pisarnah, delo od doma, da se tako zmanjša število poti z doma na delo in druženja na delovnem mestu.

MG