Poziv javnosti! Ohranimo edino Plečnikovo dediščino v Mariboru!

slika Maribor24

Dragoceni Plečnikov interjer v kapeli Srca Jezusovega na Ljubljanski ulici je del neprecenljive in bogate kulturne dediščine zato mora biti v iskanje nove reprezentativne lokacije aktivno vključena tudi MOM.

Ohranimo edino Plečnikovo dediščino v Mariboru!

MO SDS Maribor  s pozivom za javnost želi aktivno sodelovati pri ohranitvi edine Plečnikove dediščine v metu ob Dravi. V začetku leta so mariborski jezuiti kapelo Srca Jezusovega na Ljubljanski ulici 13 prodali avstrijskemu holdingu Best in parking. Na tem mestu naj bi v prihodnosti stala šestnadstropna poslovno-stanovanjska stavba in garažna hiša.

Mag. Dejan Kaloh, poslanec SDS in predsednik MO SDS Maribor pravi: “Z vso resnostjo in spoštovanjem do našega največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika se moramo zavedati, da je ta jezuitska kapela edino reprezentativno delo Plečnika v štajerski prestolnici. Bistvena napaka sedanje mestne oblasti je seveda bila, da ni uveljavila predkupne pravice in sama kupila ves objekt. Glede na to, da je na predlog mariborskega župana Saše Arsenoviča bilo ustanovljeno novo javno podjetje Mestne nepremičnine iz razlogov odkupa stavbne pravice za osrednjo mariborsko tržnico in gostilno Pri treh ribnikih, bi  to javno podjetje moralo izkazati podoben interes za nakup te edine Plečnikove mojstrovine, ki jo imamo v Mariboru,” pravi poslanec!

Ta slaba odločitev MOM se lahko vsaj delno popravi. Nikakor se namreč ne sme zgoditi, da bo predragocena notranjost kapele pristala v kakšnem skladišču, ker MOM enostavno ne bo zagotovila nadomestne lokacije. A takšna lokacija v Mariboru mora biti reprezentativna kakor je tudi reprezentativno samo Plečnikovo delo. To pomeni, da mora biti lokacija nekje v središču Maribora, vsekakor pa se mora najti pred začetkom rušenja objekta. Ob tem se mora zagotoviti strokovna demontaža opreme in kasnejša filigranska rekonstrukcija do zadnjega detajla na novi lokaciji.

Gre za zelo zahteven in drag podvig preselitve kapele, kjer bo potrebno sredstva najti tako na občinski kot državni ravni. A novo ustrezno lokacijo mora najti občina. Vladimira Cokoja, mestna svetnica iz vrst SDS, pojasnjuje: “Žalosti nas, da MOM še ni sprejela novega OPN, prav tako ne novega odloka o kulturnih spomenikih, vendar so pristojni na Zavodu za varstvo kulturne dediščine leta 2013 dosegli vsaj to, da je v OPN zapisano, da je Plečnikovo kapelo oz. notranjo opremo pred rušitvijo treba prestaviti.” Pravi mestna svetnica in nadaljuje: “Imamo pa problem. Investitor te prestavitve ne želi zagotoviti, MOM pa še nima prav nobene ideje, kam s to dragoceno Plečnikovo zapuščino. Podžupan MOM Gregor Reichenberg je sicer povedal, da zadevo skrbno spremljajo, saj je občini v interesu, da se edino Plečnikovo delo v Mariboru tukaj tudi ohrani in ostane odprto za javnost. V svetniški skupini SDS v MS MOM pa menimo, da je potrebno kar hitro priti od besed k dejanjem.”

Namesto, da se občina ubada z idejami o novih mostovih in kako urediti Glavi trg, nam naša kulturna dediščina propada. Tega ne smemo dovoliti. Za preselitev kapele se mora najti prostor in denar. Kulturna dediščina je namreč tisto, kar moramo, kot narod ohranjati v srcu.

MG


VREME

Maribor
oblačno
84%
2.1km/h
91%
23°C
23°
21°
22°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.