Novoletni intervju, prvi poročni par v DZ: Jure Ferjan in Karmen Kozmus Ferjan

ferjan
Jure Ferjan in Karmen Kozmus Ferjan, slika Nova24TV

Intervju Demokracije, Jure Ferjan  in Karmen Kozmus Ferjan 

Jure Ferjan in Karmen Kozmus Ferjan: “Retorika sovraštva in nestrpnosti se je prenesla na ulico!”

Polnih 30 let smo čakali, da sta v poslanske klopi hkrati sedla mož in žena. Jure Ferjan in Karmen Kozmus Ferjan, sta zagotovo najbolj vroč in zanimiv politični par v državi. Sta poslanec in poslanka iz stranke SDS, ki pa sta v zasebnem življenju predvsem oče in mati dve in pol leti staremu fantku.

Zakonca Ferjan sta prijetna sogovornika, ki izražata neverjetno energijo in predanost. Spregovorila sta o njunem zakonu, delu v parlamentu, soočanju z epidemijo COVID-19, prihajajočem super volilnem letu …

Jure in Karmen, brez dvoma sta ta trenutek najbolj zanimiv politični par. Sta kdaj pomislila, da bosta oba poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije?

Jure: “V bitko grem vedno po zmago, enako velja za Karmen, tako sva tudi leta 2018 na državnozborskih volitvah poleg odličnega rezultata ciljala tudi na izvolitev. Oba sva v svojem volilnem okraju, jaz v Tržiču (1. VE, 7. VO), Karmen v Celju (5. VE, 2. VO), prepričljivo zmagala, a do poslanskega mandata je takrat obema malo zmanjkalo. Sva pa na svoj rezultat oba zelo ponosna, predvsem zato, ker sva na terenu pustila srce in ker sva bila del zmagovite ekipe SDS, ki je Slovenijo obarvala v rumeno. V veliko čast mi je bilo, da sem, 19. marca 2020, po oblikovanju 3. Vlade RS pod vodstvom Janeza Janše, dobil priložnost, da v hramu demokracije nadomestim poslanca Žana Mahniča, ki je postal državni sekretar za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade.”

Jure Ferjan, slika v fokusu

Karmen: “Na volitvah leta 2018 sem prejela 4.349 glasov, kar žal ni bilo dovolj za izvolitev, a nisem bila razočarana, nasprotno. Veseli me, da sem pripomogla k odličnemu rezultatu stranke in celotne volilne enote. Kandidati in kandidatke Slovenske demokratske stranke smo dosegli res izjemne rezultate. Iskreno, kasneje pa se, ne jaz ne Jure, s tem nisva več ukvarjala. Čez manj kot leto sem odšla na porodniški dopust, potem sem se zaposlila v kabinetu ministra za finance, mag. Andreja Širclja, kjer sem bila svetovalka za odnose z javnostmi. Informacija, da poslanec Ljubo Žnidar odhaja, me je presenetila … Čeprav je do rednih volitev manj kot pol leta, sem se odločila, da priložnost sprejmem. S svojim delom želim opravičiti, tako zaupanje volivk in volivcev kot tudi stranke, ki mi je kandidaturo omogočila.”

Karmen Kozmus Ferjan in Janez Janša

Politika vama ni tuja. Karmen je že 2. zaporedni mandat mestna svetnica v Celju. Jure, vi pa ste bili podžupan Tržiča. Kako se lokalna politika razlikuje od državne politike?

Jure: “Precej, po drugi strani pa tudi ne toliko. Na lokalni ravni se stvari praviloma odvijajo mnogo hitreje, zato je slednja za lokalni razvoj odločilnega pomena. Lokalna samouprava je ključ do večjega in bolj enakomernega razvoja celotne države, kar izboljšuje enake izhodiščne možnosti za vse – to je ena izmed pomembnih prioritet aktualne Vlade RS, ki jo vodi predsednik SDS Janez Janša.

Najbolje je, ko lokalna in državna politika hodita z roko v roki, ko je prisotno sodelovanje in iskanje skupnih rešitev. Kako se stvarem streže pa najbolje pokaže kar delo aktualne Vlade RS, ki bo do konca mandata obiskala vse slovenske regije.

Pomemben korak je dvig povprečnine, ta je leta 2019 v času, ko še ni bilo virusa COVID-19, pod vlado Marjana Šarca znašala 589,11 EUR, medtem ko je letos kar 628,2 EUR in se bo še dvigovala – leta 2022 bo znašala 645 EUR, leta 2023 pa 647 EUR. Poleg tega Vlada Janeza Janše na terenu rešuje realne probleme ljudi, zagotavlja sredstva za nujne projekte in investicije, ki najbolj neposredno vplivajo na večjo blaginjo Slovenk in Slovencev, državljank in državljanov, prebivalk in prebivalcev naše lepe domovine.”

Kako pogosto doma govorita o politiki in delu v parlamentu?

Karmen: “Trudiva se, da delo v čim večji meri ostane pred vrati najinega doma. Trenutki z najinim sinom so dragoceni, neprecenljivi in nenadomestljivi. Jure je na družbenih omrežjih bolj aktiven kot jaz, moj telefon pa je doma rezerviran za poslušanje otroških pesmic. Med vikendi se z veseljem odpravimo na kakšen izlet, v tem vremenu uživamo v sankanju in kepanju. Skupne trenutke preživljamo čim bolj aktivno in barvito.”

Jure: “Če bi me o tem vprašali pred letošnjim 16. novembrom, ko je žena postala poslanka, bi bil moj odgovor v smislu, da mnogo manj, kot bi verjetno pričakovali … Danes pa je delo v parlamentu relativno pogosta tema, predvsem zaradi usklajevanja najinih urnikov.

Če pa me sprašujete, kako se Karmen znajde v parlamentu … Karmen je trmasta, pozitivno trmasta, in zelo vztrajna, uživa v raziskovanju in brskanju za informacijami, je samostojna in pogumna ženska z izjemnim občutkom za politiko. Vedno je bila moja opora in navdih, tako da najmanj, kar sedaj lahko naredim je, da sem tudi jaz njej vedno na voljo, vsaj s kakšnim nasvetom, ko oz. če ga potrebuje.”

Gorenjec in Štajerka. Zanimiva kombinacija. No, da gremo po vrsti … Kje sta se spoznala in kako se je vajina skupna pot sploh začela?

Jure: “Spoznala sva se na stranki. To verjetno ni presenečenje? Je pa za nekatere morda potrditev, da je usoda tako hotela … Takrat sem bil vodja kabineta Slovenske demokratske mladine (SDM), podmladka SDS, Karmen pa predsednica Mestnega odbora SDM Celje. Že na začetku sva se ujela, postala sva zelo dobra prijatelja. Priznam, do leta 2017 splošno gledano nisem verjel, da se lahko iz prijateljstva rodi ljubezen, a se je in to čudovita.”

Karmen: “Dobre 3 leta sva bila prijatelja, v najinem odnosu pa so prevagali skupni interesi in načela, seveda, tudi strast do politike. Tem za pogovor nama nikoli ne zmanjka. Rekla bom, da sva skupaj oba boljša, močnejša in srečnejša.”

Kaj je temelj vajine zveze?

Jure: “Ljubezen. Zaupanje. Pogovor. Sva najboljša prijatelja.”

Karmen: “Najboljša prijatelja sva bila še preden sva postala par. Temelj najine zveze in bistvo najinega življenja pa je najin sin. Otrok je vrhunec najinega življenja. Izobrazba, služba, funkcije – to lahko nekako dosežeš z delom in trudom, otrok pa je čudež.”

Jure Ferjan in Karmen Kozmus Ferjan, slika Demokracija

Zelo sta zaposlena z vajinim 2 in pol leti starim sinom, ki uživa v narodno-zabavni glasbi. Slišim, da se pri vas doma pogosto poslušajo Modrijani?

Jure: “Najin Vito obožuje glasbo. Poje in pleše … Ja, Modrijani so bili prvi na njegovi glasbeni listi, sledilo je obdobje s Tanjo Žagar, sedaj je najbolj pogosto na repertoarju Boštjan Konečnik. Seveda, pa je vseskozi prisotno malo morje otroških pesmi, še posebej tistih iz risank – od Čebelice Maje, Super kril in Maše in medveda pa vse do Heidi, Vikinga Vikija in Mini mojstrov …”

Karmen: “Ljubezen in veselje do glasbe ima Vito po atiju, vsi 3 pa, ne glede na naš posluh, radi prepevamo in se ob tem zelo zabavamo.”

Politiki ste deležni številnih žalitev in groženj, vidva pri tem žal nista nobena izjema. Kako trdo kožo imata glede napadov na vas in vašo družino?

Jure Ferjan in Karmen Kozmus Ferjan, foto: SDS

Jure: “Žal imate prav. Retorika sovraštva in nestrpnosti, ki se je morda začela prav v Državnem zboru RS z namenom rušenja aktualne Vlade RS, se je prenesla na ulico na proteste proti cepljenju in pogoju PCT, kjer je očitno ušla izpod nadzora razpečevalcev. Sedaj se ne žali, pljuva in grozi le politikom, temveč tudi policistom, novinarjem, zdravstvenim delavcem …

Upam, da prihaja čas, ko bomo kot družba postali bolj zreli in da ne bomo videli le svojih pravic, temveč tudi dolžnosti. Osebno se držim načela, da se moja svoboda konča, kjer se svoboda nekoga drugega začne.”

Karmen: “Žalitev, poniževanj in groženj, včasih celo s smrtjo, ne moremo enačiti s kritiko dela oblasti in politike. Eden izmed komentarjev po potrditvi mojega mandata je bil, da naju z možem čaka usoda zakoncev Hribar.”

Jure, diplomirali ste na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, a ne z diplomsko nalogo, temveč z opravljanjem dveh dodatnih izpitov. Želeli so vas diskreditirati … Pred tem je bila diskreditacije zaradi diplomskega dela z naslovom “Politično delovanje Janeza Janše od leta 1988 do leta 1992” deležna Karmen.

Jure: “Drži. Svojo izobrazbo 6/2 – diplomirani ekonomist (UN) sem pridobil v skladu s takratnimi pravili Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. So pa vsi podatki glede moje izobrazbe tudi uradno preverljivi, tako da, če ima kdo pomisleke ali probleme, lahko zadeve preveri. Sam pa temu ne posvečam posebne pozornosti.

Glede diplomskega dela žene Karmen pa bi dodal le, da tako kot Janezu Janši ne more nihče vzeti vloge, ki jo je imel pri procesu osamosvojitve Slovenije, moji ženi Karmen nihče ne more vzeti pravice preučevanja tega obdobja.

Kako se soočata z epidemijo oz. virusom COVID-19? Sta se cepila?

Karmen: “Že od samega začetka se dosledno drživa ukrepov. Umivanje in razkuževanje rok sva za vse obiske striktno zahtevala že nekaj mesecev pred izbruhom epidemije, saj je bil najin Vito takrat še dojenček. Seveda je bilo nekaj čudnih pogledov, tudi nejevolja, vendar kot mati vedno na prvo mesto postavim zdravje svojega otroka. Tisti, ki imajo malčka me razumejo in vedo, da je že navaden prehlad za malega otroka zelo zoprna zadeva. Z izbruhom epidemije COVID-19 sva stike še dodatno omejila. Skrbimo za higieno, namesto na obiske gremo rajši v naravo … Tisti, s katerimi se občasno družimo pa vsi izpolnjujejo pogoj PCT. Drživa se načela “boljše prva zamera kot zadnja”. Z možem sva se oba cepila proti virusu COVID-19, takoj, ko sva prišla na vrsto. Cepljeni so tudi vsi najini bližnji.”

Za konec še pogled v leto 2022, ko bodo tudi redne volitve v Državni zbor RS.

Jure: “Tukaj je mega volilno leto, poleg državnozborskih tudi lokalne in predsedniške volitve. Odločalo se bo o Sloveniji razvoja in napredka ali Sloveniji privilegijev in elit. Odločalo se bo o nadaljevanju spodbujevalne fiskalne politike, višjih plačah za vse, ki v Sloveniji delajo in ustvarjajo blaginjo in pravični razporeditvi sredstev. Odločitev pa bo, tako kot že 30 let, v rokah volivk in volivcev in prav je tako.”

Karmen: “Naj ob tej priložnosti, v imenu obeh, zaželim srečno, uspešno in zdravo leto 2022.”

Intervju za Demokraciji pripravil M.G., 

Več pa si preberite v novi številki Demokracije!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.