Novosti v letu 2018 na področju dela, družine in sociale

Vir: Pixabay

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je predstavila kar nekaj novosti s področja dela ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki bodo začele veljati letos.

Zaradi odprave varčevalnih ukrepov bodo v letu 2018 do otroškega dodatka upravičeni tudi otroci, katerih družine se uvrščajo v 7. in 8. dohodkovni razred (64% do 99% neto mesečnega dohodka na družinskega člana). Otroški dodatek bodo lahko prejemale tudi družine, katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 1.020 evrov neto. Otroški dodatek bo tako s spremembo zakona prejemalo približno 300.000 otrok.

Ponovno se uvaja pomoč ob rojstvu otroka kot univerzalna pravica. Do te pravice bodo upravičeni starši novorojenčkov ne glede na materialni položaj družine. V letu 2018 bo prav tako več plačanih dni očetovskega dopusta, očetje bodo imeli na voljo 30 dni plačanega očetovskega dopusta.

S 1. 1. 2018 se pričnejo uporabljati določbe Družinskega zakonika, ki urejajo postopek sklenitev zakonske zveze in ponovitev slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze. Zakonska zveza se bo glede na željo bodočih zakoncev lahko po novem sklenila samo pred matičarjem in brez prisotnosti prič. Sta pa pri sklenitvi zakonske zveze tako kot do sedaj prisotni tudi priči, če bodoča zakonca tako želita.

V okviru aktivne politike zaposlovanja bodo tudi v letošnjem letu pomembna prioriteta mladi, starejši ter dolgotrajno brezposelni. V letu 2018 bo za programe aktivne politike zaposlovanja na voljo 81,8 milijonov evrov. Od tega iz Proračuna RS 35,2 mio iz ESS pa okvirno 46,6 mio evrov. Večina APZ programov iz leta 2017 se nadaljuje tudi v letu 2018, nekaj programov pa bo v naslednjem letu tudi novih. V okviru ukrepov na trgu dela sta predvidena dva nova Javna razpisa, sofinancirana iz Evropskega socialnega sklada, in sicer Javni razpis za sofinanciranje inovativnih projektov za zaposlovanje mladih za leto 2018-2019 in Javni razpis za sofinanciranje zaposlitvenih projektov na lokalni oziroma regionalni ravni.

Z 21. januarjem 2018 se bodo začele uporabljati določbe novele Zakona o urejanju trga dela. Ker  je na trgu dela že pomanjkanje delovne sile, ministrstvo  uvaja nekatere ukrepe za še hitrejšo aktivacijo brezposelnih oseb – prejemnikov denarnega nadomestila.

S 1. 1. 2018 se bo pričel uporabljati Zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki prinaša spremembe na področju čezmejnega izvajanja storitev ter napotovanja delavcev na delo v druge države članice EU in EFTA. Z njim so prenesene  v nacionalni pravni red evropske direktive s področja napotitve delavcev.  Z zakonom se ministrstvo odziva na opozorila o grobih in številnih kršitvah pravic delavcev, napotenih na delo s strani slovenskih delodajalcev,  preprečuje tudi napotovanja delavcev na delo s strani t. i. slamnatih podjetij ter podjetij, ki ne spoštujejo pomembnejših določb delovnopravne zakonodaje, ki se nanašajo na pravice delavcev.

Upokojenci bodo letni dodatek dobili tudi v letu 2018 in bo izplačan skupaj z izplačilom redne pokojnine za mesec julij 2018. Znašal  bo od 100 do 410 evrov, poleg redne uskladitve pokojnin po ZPIZ-2,pa se predvidena tudi izredna uskladitev pokojnin in drugih  prejemkov iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, in sicer v mesecu aprilu za 1,1%.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.