Slovenija je že od nekdaj dobila pesmi, ki so opevale našo domovino. Lepote naše dežele so v pesmih opevali že legandarni Avseniki. Danes skoraj da ni ansambla, ki nebi opeval naše domovine. Izbrali smo nekaj najbolj zanimivih:

Slovenija odkod lepote tvoje, je najbolj znana pesem iz leta 1974, v izvedbi ansambla bratov Avsenik. Presem je bila prevedena tudi v nemščino.

 

Davnega leta 1965, ko je deloval ansambel Borisa Kovačiča, je na radijske valove prišla ena prvih pesmi o Sloveniji: Moja dežela. Pesem so 2018 priredili členi ansambla Livada.

 

Legendarni ansambla Nika Zajca, je leta 1983 izdal lepo pesem: Po Sloveniji, katero danes marsikdo prepeva.

 

Eno najlepših pesmi so v 80 letih prepevali tudi člani ansambla Alpski kvintet z legendarnim Otom Pestnerjem.

 

V 80 letih je zagotovo nastalo največ pesmi o Sloveniji. Ena najbolj, za tiste čase skoraj prepovedanih pesmi, katero nekatere radijske postaje niso vrtele najbolj pogosto, pa je pesem ansambla Slapovi: Požagnaj bog Slovenijo.

 

Malo pred nastankom naše države, pa je nastala pesem kantavtorja Tomaža Domicelja, ki je ponarodela in jo poznajo vse generacije, Slovenskega naroda sin!

 

Ob osamosvojitvi Slovenije, pa je o Sloveniji nastalo še veliko pesmi. Ansambel Lojzeta Slaka je ob osamosvojitvi posnel pesem: Srečno mlada Slovenija

 

Slovenija je skozi glasbo številnih ansamblov postala prepoznavna. Eno najlepših pesmi o Sloveniji so v 80. letih zapeli tudi Fantje z vseh vetrov. Sklovenija je domovina tvoja.

 

Tudi legendarni ansamble Bratov Poljanšek, je eno svojih pesmi namenil Sloveniji. Tako so jo zapeli na TV oddaji Polka in majolka

 

Veliko pesmi je nastalo o Sloveniji. imamo jih preko 500, ki tako ali drugače opevajo našo domovino. Lahko smo ponosni nanjo. Za pesmi, ki opevajo Slovenijo, se nam ni treba bati. Vse več mladih opozarja, da je treba slovensko glasbo negovati in razširjati slovensko kulturo, ter peti o naši domovini.

 

Zadnja pesem, ki je nastala, pred nekaj dnevi, pa je pesem ansambla Akordi: Bodimo ponosni na Slovenijo.

 

Za zaključek našega pregleda pa vam poklanjamo še pesem, ki jo je na zapela ena najpopularnejših pevk slovenske zabavne glasbe mag. Alenka Gotar. Tokrat je nastopila v narodni noši. Zapela pa je pesem Kjer v srcu je Slovenija!

Katera pesem pa je vam najljubša?

vir: youtube

M.G.