Ob ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja: “45 evrov mesečno ne bo dovolj!”

Pa so prišli izračuni, ki postavlja to vlado od napovedani ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja v neugoden položaj.

V bistvu ne gre za dodatno zdravstveno zavarovanje, ampak za prisilno zdravstveno zavarovanje, ki ga bodo morali plačevati VSI.A to ne bo stalo ne 30, ne 35 ampak preko 45 evrov, je na posvetu si strokovnjaki s področja zdravstva, javnih politike, financ, zavarovalništva ter predstavniki delodajalcev, delojemalcev in pacientov, dejal Mitja Čok z Inštituta za ekonomska raziskovanja in tudi Golobu nalil čistega vina.


Čok je poudaril , da bo financiranje zdravstvenega sistema brez zasebnih sredstev težko, saj državni proračun ni neomejen. Predstavil je nekaj izračunov ob napovedanem preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek in opozoril, da bo primanjkljaj, ki bi ga moral kriti proračun ob taki višini prispevka, kot je določena sedaj, vsako leto višji. Primanjkljaj pri 35 evrih bi tako znašal 88 milijonov evrov. Če bi se temu želeli izogniti, bi letos prispevek moral znašati 40 evrov, prihodnje leto pa preko 45 evrov. Piše Žurnal24.

In ko smo že pri številkah, Število delovno sposobnih prebivalcev se znižuje že dlje časa, v zadnjih 10 letih je padlo za 62.000, je povedala direktorica urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Maja Bednaš. Do konca desetletja se bo zniževalo za okoli 5000 na leto. V to projekcijo so že vključene projekcije priseljevanja tujih delavcev. Zelo hitro se povečuje tudi skupina starejših od 65 let. Sredi devetdesetih let je bilo na 100 delovno sposobnih prebivalcev 22 starejših od 65 let, danes jih je 36,5, leta 2050 jih bo skoraj 60.

Staranje prebivalstva tako postaja problem! Zakaj je torej Golob ukinil urad za demografijo?

VREME

Maribor
jasno
43%
1.5km/h
0%
29°C
31°
27°
28°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
21°
Thu
21°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.