Oblikuje se nova koalicija, kot protiutež leviemu kul-u

SDS parlament anketa opozicija
Slovenski parlament, foto: NSi

Act Tank, Katedrala svobode in Zbor za republiko so oblikovali Programska načela Zavezništva za slovensko politično sredino, glavni avtorji dokumenta so dr. Peter Jambrek, dr. Dimitrij Rupel in dr. Žiga Turk.

Gre za koalicijo političnih strank, ki bi predstavljala protiutež levemu KUL-u, na drugi strani pa tudi stranki SDS. Zanimivo je, da bi v to sredino pozicionirali tudi stranko NSi – Matej Tonin naj bi na to pobudo gledal s simpatijo, poroča Požareport. Za portal Nova24TV pa je predsednik NSi sporočil: “Podpiram vsak projekt, ki gradi na ustavnih vrednotah, na katerih je utemeljena samostojna Slovenija.

Kot piše Požareport taka politika pomeni soočanje idej, iskanje kompromisov in sodelovanje, ne pa izpostavljanja razlik in celo izključevanja. Delitev slovenskega političnega prostora na dva izključujoča bloka je škodljiva, kontraproduktivna in razdiralna. Država potrebuje čvrsto politično sredino, ki jo ohranja v območju evropskih norm in preprečuje drsenje proti ekstremnim politikam, ki so zunaj civilizacijskih okvirov ali so zgodovinsko presežne. Zaradi zavedanja vsega navedenega se je oblikovalo sredinsko zavezništvo, ki si bo prizadevalo za zmago načel, ki so jih zapisali v program. 

Glavni avtorji tega dokumenta so dr. Peter Jambrek, dr. Dimitrij Rupel in dr. Žiga Turk, nekateri viri pa omenjajo tudi teologa Ivana Štuhca in Marka Voljča, ki sicer vodi Act Tank.

Programska načela Zavezništva za slovensko politično sredino si lahko ogledate spodaj:

P.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

IZJAVA TEDNA

Ko govedo stopi v palačo, ne postane kralj, ampak palača postane štala. [Turški pregovor]

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.