Odgovoren za nasilni protest Zoran Stevanović? Kaj se je dogajalo?

policija
zajem slike: portal A1

Policisti so včeraj pozno zvečer le ustvarili red na ljubljanskih ulicah. Naslinežem grozi visoka kazen, kot organizatorja pa policisti obravnavajo Zorana Stevanoviča.

Policisti, kot organizatorja nasilnega protesta obravnavajo Zorana Stevanovića

Včerajšnji sprva mirni shod se je na Trgu Republike končal nasilno. Udeleženci, vsi brez maske proti policistom metali tudi bakle in ostala sredstva. Poletele so tudi granitne kocke. Več policistov je bilo tudi ranjenih. Kot organizatorja pa policija obravnava znanega “anti-cepilca” Zorana Stevanovića. Naj bi pa pri nasilju sodelovali tudi člani navijaške skupine Green Dragons, poroča N1.

zajem slike, portal N1

Policija je sporočila, da ji je uspelo okoli 22. ure vzpostaviti javni red in mir in preprečiti nadaljnje kršitve protestnikov, ki so se v središču Ljubljane zbirali in po razpustitvi neprijavljenega shoda še nadaljevali kršitve javnega reda in miru.

Nasilneži so se  zbirali v skupinah in napadali policiste s steklenicami in granitnimi kockami. Med intervencijo so policisti uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva, penaste naboje in vodni top. Poškodovanih je bilo več policistov, več službenih vozil policije in stavba državnega zbora. Nekaj oseb je bilo pridržanih, podatka o poškodovanih osebah, ki so se udeležile neprijavljenega shoda, do zdaj še niso zabeležili.

Kako je prišlo do nasilja?

Čeprav so organizatorji sicer pozivali k mirnemu shodu, je med protestom najprej nekdo od protestnikov vrgel steklenico proti enemu od policistov, ki je varoval shod, a ga k sreči zgrešil. Množica se je tudi približala vhodu v parlamentarno stavbo. Policija je zato še okrepila svojo prisotnost in zavarovala vhod. Zatem se je napetost še stopnjevala, zbrani so skandirali nekatera navijaška gesla, množico je preletaval helikopter.

zajem slike, portal N1

Nekaj po 20. uri je policija uporabila solzivec in udeleženci shoda so se bili primorani umakniti izpred parlamenta in so se razkropili po ljubljanskih ulicah. Pozneje pa se jih je nekaj vrnilo na ploščad pred parlamentom in proti policiji so začela leteti pirotehnična sredstva. Policija je aktivirala še vodni top, skupina udeležencev shoda pa je nanj in na policiste začela metati različne predmete, glede na pričevanje enega od udeležencev celo granitne kocke. Piše MMC-

Po poročanju portala N1 so nekateri navzoči prižigali navijaške bakle in jih začeli metati proti parlamentu. Ena izmed bakel se je ustavila na sredini nadstreška nad vrati in gorela.

Sledijo odzivi na protest…

P.M.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.