Domov SlovenijaOdpoklic Odpoklic – Listeria v namazu iz postrvi

Odpoklic – Listeria v namazu iz postrvi

Objavil: SIFA

Mlekarna Planika d.o.o. je izvedla preventivni odpoklic živila zaradi ugotovljene prisotnosti listerije.

Podatki o izdelku

Ime živila: Soški namaz in Soški namaz pikant
Pakiranje: 150g
Pakiranje: plastična posodica
Lot: 1205
Porabiti do: 22.05.2021
Proizvajalec: Mlekarna Planika d.o.o. ,Kobarid

Foto: Mlekarna Planika

Razlog odpoklica

Odpoklic je bil izveden zaradi prisotnosti patogene bakterije Listeria monocytgenes, za katero ni znano, ali do konca roka trajanja ne presega predpisanega kriterija.

ZPS svetuje

V primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Foto: Mlekarna Planika

Bakterijska okužba z listerijo sodi med najnevarnejše, saj je lahko celo smrtna. Bakterijo listerijo najdemo predvsem v svežem mleku in izdelkih iz njega, pa tudi v surovem mesu (npr. tatarski biftek, karpačo). Uživanje teh izdelkov odsvetujejo nosečnicam in doječim materam, saj lahko okužba povzroči spontani splav ali sepso. Listerija je lahko tudi v slabo oprani zelenjavi.

Človek se okuži na več načinov:
– skozi usta s kontaminirano hrano;
– z neposrednim stikom s kužnim materialom;
– aerogeno-po zraku (vstopno mesto je očesna sluznica);
– plod v maternici se okuži preko posteljice ali pa se novorojenec okuži med porodom.

Preprečevanje okužb z listerijo
Živila, ki so onesnažena z listerijo, lahko resno ogrozijo naše zdravje, zato je pomembno, da pri rokovanju z živili upoštevamo naslednja priporočila:

  • Pri izbiri živili se zavedajmo, da so nekatera živila tvegana. Ne uživajmo tveganih živil, če spadamo v katero od ogroženih skupin.
  • Živila za neposredno uživanje porabimo čim prej oziroma najkasneje do roka uporabe.
  • Dosledno izvajajmo osebno higieno, zlasti temeljito in pravilno umivanje rok.
  • Temeljito in sprotno čistimo delovne površine, posodo, pribor, kuhinjske pripomočke,
    hladilnik.
  • Sadje in zelenjavo pred nadaljnjo pripravo in zaužitjem temeljito operemo.
  • Hitro pokvarljiva živila hranimo na hladnem (pod 4 °C).
  • Pred zaužitjem živila zadostno toplotno obdelamo (nad 85°C).
  • Preprečujemo navzkrižno onesnaženje.
  • Zlasti pomembno je, da navedena priporočila upoštevajo nosečnice. Uživajo naj le sveže pripravljene in toplotno zadostno obdelane jedi!

Tvegana živila za okužbo z listerijo
1. Surovo oz. toplotno neobdelano mleko ter mlečni izdelki iz surovega oz. toplotno
neobdelanega mleka, zlasti mehki siri, kot so feta, Camembert, Brie, siri s plemenito
plesnijo.
2. Surova, slabo oprana zelenjava in sadje.
3. Surovo meso (carpaccio, tatarski biftek), toplotno nezadostno obdelano meso in
poltrajni suhomesni izdelki.
4. Delikatesni izdelki kot so fermentirane salame in klobase, delikatesne solate.
5. Surove in prekajene ribe (losos, postrv, slanik..), suši, morski sadeži.

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.