Odprla so se volišča po vsej državi

slika: eKoper

Po državi se je ob 7. uri odprlo približno 3.200 volišč, na katerih bodo volivci odločali o novih občinskih vodstvih za prihodnja štiri leta. Dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev lahko svoj glas odda do zaprtja volišč ob 19. uri, poroča MMC.

Volivci morajo s seboj na volišče prinesti osebni dokument, ob prihodu na volišče pa bodo prejeli najmanj dve glasovnici – za volitve župana in člane občinskega sveta. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele in bodo potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških ter četrtnih skupnosti, pa bodo dobili posebno glasovnico še za te volitve.

Pri tem je pomembno, da volivec pred obkrožanjem številke pred kandidatom ali kandidatno listo prebere navodilo na glasovnici. Volitve v občinske svete namreč v večjih občinah potekajo po proporcionalnem, v manjših pa po večinskem volilnem sistemu.

Pri proporcionalnih volitvah se glasuje o listah kandidatov, volivec pa lahko na glasovnici pri listi, za katero je glasoval, označi kandidata, ki mu daje prednost pred ostalimi (preferenčni glas). V občinah, kjer občinske svete volijo po večinskem načelu, pa se glasuje o posameznih kandidatih.

V Sloveniji skupno beležimo 87 kandidatov za župana mestnih občin in 601 za župana ostalih občin, skupno torej 688 kandidatov. Od tega je 100 kandidatk za županjo. Najmlajši kandidat, ki je  Mariborčan, šteje 24 let, najstarejši kandidat pa 78 let.

V Mariboru odločamo o 18. kandidatih za župana. Če bo potreben drugi krog, je ta predviden za 2. december.

Do zaprtja volišč ob 19. uri še vedno velja volilni molk, kar pomeni, da je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Morebitne kršitve volilnega molka je mogoče sporočiti dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.

 

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.