Spet težave z ljudmi v karanteni! Od danes dalje nadzor gostinskih lokalov.

slika: blog.uporabnastran.si

Število okuženih v Sloveniji še vedno narašča. Ravno zato je zdravstvena inšpekcija okrepila nadzor nad karantenskimi odločbami in gostinskih lokalov.

Opravljenih kar 1876 nadzorov

Vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin je predstavil podatke o dejavnosti zdravstvenega inšpektorata. Od sobote do četrtka je bilo opravljenih skupno 1876 nadzorov pri posameznikih, od tega samo v četrtek 753 nadzorov. Odkrite so bile številne kršitve odrejene karantene. Več o teh postopkih bodo poročali, ko bodo postopki napredovali, je napovedal.

Podrobnejši izidi inšpekcijskih nadzorov karantenskih odločb, ki so bili opravljeni v četrtek:

  • Pri 753 nadzorih so ugotovili, da je odločbo spoštovalo 585 ljudi. Ti so se nahajali na naslovu, kjer je bil opravljen nadzor.
  • V 25 primerih oseba ni bila prisotna na naslovu, določenem v odločbi. Inšpektorat bo ukrepal in jih kaznoval.
  • V 9 primerih dostop do zasebnega zemljišča ni bil fizično mogoč.
  • V 30 primerih se je znova izkazalo, da je bil navedeni naslov bodisi napačen bodisi lažen, saj ni bilo možno najti nikogar, iskane osebe pa sostanovali ali sosedje sploh niso poznali.
  • V 15 primerih niso odprli vrat. Inšpektorat bo ukrepal.
  • V 50 primerih pa osebe ni bilo možno najti, ker je šlo za večstanovnajski objekt brez številk stanovanj, zato se nadzorni organ odločil, da v iskanju enega človeka ne bo vznemirjal vseh, je povedal Kacin.

Konec tedna inšpekcijska akcija

Zdravstveni inšpektorat napoveduje, da bo konec tedna opravil nadzor nad gostinskimi lokali tako podnevi kot ponoči. Gostinske lokale zato pozivajo, naj priporočila NIJZ-ja dosledno spoštujejo, torej med drugim poskrbijo za ustrezen razmik med mizami, dostopnost razkužil in maske za osebje. Zdravstveni inšpektorat bo kmalu na terenu dobil pomoč predstavnikov Fursa, svoje zmogljivosti pa so ponudili tudi inšpektorati drugih ministrstev, zato bo nadzor kmalu še bolj učinkovit, je povedal Kacin.

MG


VREME

Maribor
oblačno
84%
2.1km/h
91%
23°C
23°
23°
23°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.