Pazite kje načrtujete poroko! Naša bralka je hotel City prijavila tržnemu inšpektoratu

V naše uredništvo smo prejeli pismo ogorčene bralke Staše, kjer sta s partnerjem načrtovala svojo poroko v hotelu City v Mariboru. Cena naj bi se tri tedne pred poroko iz prvotne ponudbe zvišala za kar 10-krat.


Zgodba je v bistvu prav absurdna. To nam je zaupala naša bralka Staša (Naslov bralke Staše hranimo v našem uredništvu):

“Več kot leto dni nazaj sva se s partnerjem s hotelom City Maribor dogovorila, da bova pri njih v mesecu juliju 2023 imela civilni obred na njihovi terasi. Poslali so nama ponudbo, v kateri je bilo navedeno, da se plača 150€ za pripravo prostora za obred ter cenik pijače in hrane.

To ponudbo sva midva sprejela in plačala za njo tudi akontacijo. Celoten pogovor je potekal s takratno zaposleno zadolženo za poroke K.Z.. Ob tem smo se dogovorili, da bova pri njih imela civilni obred ob 16.00 uri (ki bi trajal okvirno 2 uri) ter za tem pogostitev s pijačo. Opravljen je bil tudi osebni sestanek, kjer smo vse to dorekli. Plačala sva akontacijo za civilni obred in s tem je bil naš dogovor tudi potrjen. “

Akontacija naj bi pomenila dokončno rezervacijo tega termina in pa pokrila ‘organizacijo in pripravo obreda’ (poslane so nama bile tudi fotografije kako bi naj to izgledalo). Tudi glede pogostitve s pijačo ni bilo nobenih pripomb, ampak je bilo povedano, da je tudi tak dogovor mogoč. Bilo pa je povedano, da je možno, da se bo cena hrane in pijače minimalno spremenila – glede na inflacijo, tako da nama je to bilo jasno. Nikakršni drugi stroški niso bili nikoli omenjeni. 

“Ta dogovor je ostajal v veljavi od februarja 2022 pa vse do včerajšnjega dne, 14.3.2023 (torej 3 mesece pred poroko), ko so si v Cityu preprosto premislili. To sem izvedela, ko sem včeraj želela, da se dobimo na sestanku, da dorečemo okrasitev prostora. V kolikor ne bi vprašala za sestanek, bi to verjetno izvedela šele par tednov do poroke,” se huduje naša bralka Staša.

Gospa K., ki je sestavljala ponudbo, naj bi vmes že zapustila City in njeno mesto je prevzel novi zaposleni L.K.  Njemu je bodoča nevesta Staša poslala tudi vse dogovore že v avgustu 2022 in naj bi bil bil z njimi dobro seznanjen.  A iz njegove strani pa bilo povedano, da sedaj pogostitev samo s pijačo več ni mogoča, ampak morajo načrtovalci poroke obvezno pri njih vzeti še hrano ter plačati najem terase, ki je 1500€. Dodatno so povedali, da ta akontacija (150 evrov) dejansko ni “prava akontacija” ter da nimajo še podpisane nobene pogodbe, zato dogovor, ki so ga imeli svati več kot leto dni, v resnici ‘ne velja več.

To seveda pravno gledano ne drži – z njihove strani nama je bila dana ponudba, ki je vsebovala vse bistvene sestavine pogodbe. To ponudbo sva midva sprejela, tako da je bila pogodba dejansko sklenjena, kljub temu, da ni bila podpisana. Povedali so še, da v kolikor pa se z novo ceno in novimi zahtevami ne strinjava, nama vrnejo 150€ in so potem svojo dolžnost do naju “opravili”. Pri njih se izgovarjajo, da ponudba za njih ni pravno zavezujoč dokument. Ampak v državi veljajo isti zakoni za vse nas. Tudi v splošnih pogojih imajo navedeno naslednje:  Pogodba je sklenjena, ko hotel prejme pisno potrdilo s strani gosta in ko hotel pošlje potrditev rezervacije gostu.  To potrditev rezervacije za civilni obred sva midva iz njihove strani prejela,” pravi naša sogovornica Staša.

3 mesece pred poroko so tako dodali ceno za najem prostora za več kot 10x in tako spremenili dogovor, ki smo se ga držali več kot leto dni in nanj računali. Najema prostora se sicer pri njih nikoli ni plačevalo, če si imel pri njih obred in še pogostitev. Termin je bil potrjen, akontacija plačana, glavne stvari pa dorečene. Civilni obred v Cityu sva že prav tako prijavila na občini – naročila storitev, da mora matičar priti na lokacijo ter natisnila in razposlala vabila.

“S strani City hotela sva bila prevarana in zavedena. Povzročili so nama nemalo stroškov ter dodatno delo – iskanje novega prostora za civilni obred 3 mesece pred poroko.” Je zapisala naša bralka Staša.

Ni vsako zlato, ki se sveti. Za tiste, ki načrtujete poroko pa le še nasvet, dobro preglejte pogodbo. Ta zadeva pa se končuje pri tržnemu inšpektoratu, ki jo že obravnava.

Upajmo, da bo po tej kalvariji, poroka lepo stekla in da bosta z izbrancem še dolgo živela srečno!

VREME

Maribor
oblačno
78%
1.5km/h
100%
24°C
27°
23°
23°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.