V nedeljo so binkošti, praznik kjer se sklene velikonočni čas. Binkošti so 50 dni po veliki noči. Po binkoštih se v Cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa.

Vse trgovine bodo zaprte!

Za ta praznik, ki je uradno dela prost dan v Sloveniji, bodo številne trgovine vrata zaprle; v Mercatorju so nam potrdili, da bodo vse njihove trgovine zaprte, tudi Sparove in Intersparove, Lidlove in Hoferjeve trgovine v nedeljo ne bodo obratovale. Zaprte bodo tudi Tuševe in Leclercove prodajalne.

Drugače pa beseda binkošti izhaja iz nemškega jezika (Pfingsten iz ‘der fünfzigste Tag’ (petdeseti dan)), pojem pa izhaja iz grške besede pentekoste’ (hemera), kar pomeni petdeseti (dan). Po binkoštih se v Katoliški Cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Velikonočno svečo v cerkvah z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v zeleni barvi.

Želimo vam mirno nedeljo in preživite lep praznik!

M.G.