Počivalšek z odprtim pismom opoziciji nalil čistega vina

minister Počivalšek boni - Zdravko Počivalšek

Predsednik koalicijske stranke SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v svojem odprtem pismu, naslovljenem na opozicijo in ostale sopotnike zapisal, da sam meni, da razdiralna politika ni prava pot in da morajo te uničevalne praske nadomestiti s takšnimi, ki bodo delovale povezovalno.

Počivalšek opoziciji nalil čistega vina

Če bo politični razkol še vedno hromil slovensko družbo, bodo speči potenciali ostali neizkoriščeni.” Pravi Počivalšek. “Pred nami so leta temeljite preobrazbe Evrope in sveta. Države, ki v prihajajoči tekmi modernizacije ne bodo znale spodbuditi vseh talentov in izkoristiti vsega potenciala, bodo zamudile ta pomemben moment. In razkorak med zmagovalci in zamudniki bo za lep čas zakoličil standard življenja, ki si ga bodo lahko posamezne skupnosti privoščile. Zato je pomembno, da spremenimo politično prakso in se skupaj podamo v to tekmo za bližnjo prihodnost,” je pozval.

Kot je v nadaljevanju pojasnil minister Počivalšek, je v politiko vstopil z željo, da bi vanjo pripeljal mentaliteto gospodarstva. “Po šestih letih aktivnega delovanja v politiki imam že toliko izkušenj, da sem lahko prepričan, da brez tega ne bomo uspeli zagotoviti ljudem tisto, kar si zaslužijo in želijo. Gospodarstvo, se posebej proizvodnja, se dobro prilagaja svetovnim trendom. Javna uprava in številni drugi podsistemi pa še kar vztrajajo pri vzdrževanju statusa quo. Pri tem se ne sprašujejo, kakšna je cena ohranjanja obstoječega stanja. Po moje je bistveno večja, kot če bi šli v spremembe, ki sicer prinašajo negotovost,” je poudaril i

“Okoljski stroški bodo kmalu postali eni od največjih, ki jih bomo imeli. Če takoj pristopimo k njihovemu reševanju, to lahko počnemo postopoma. Tudi zelo velik delež evropskih sredstev je namenjen projektom za zeleni prehod. Če bomo čakali stern, to ne bo samo dražje – kajti vse, kar morate narediti res na hitro, je običajno dražje – ampak borne plačevali se dodatno ceno pri zdravju ljudi,” je dodal.

Sam meni, da če ne bo prišlo do neke oblike sodelovanja političnih konkurentov, bodo ljudje še naprej trpeli. “V gospodarstvu dobro vemo, kako hudi konkurenti in celo nasprotniki lahko postanejo sodelavci na določenih področjih, če je to koristno in če to zahtevajo razmere na trgu. Grajenje koalicij je ena od ključnih sestavin mentalitete gospodarstva, saj bistveno skrajšuje čas in stroške, ki so potrebni za izpeljavo projektov. Ne glede na to, da sem sam dobro izkusil, kaj pomeni v Sloveniji sodelovati v levi ali v desni vladi, sem prepričan, da morajo imeti potrebe nasih državljanov višjo prioriteto od naših egov,” je poudaril.

 

V nadaljevanju je Počivalšek še zapisal, da ker je v gospodarstvu potrebno znanje, je zaprosil dr. Mramorja, da so z ekipo naredili analizo produktivnosti in načrt, kaj je treba narediti. To so gospodarska združenja že nadgradila s programom Slovenija 5.0, ki jasno kaže, kam je treba iti, če zelimo imeti konkurencno gospodarstvo. “lmamo močno razvita srednje velika podjetja, ki jim moramo pomagati pri nadaljnjem razvoju in siritvi. Slovenija je bila ugledna in uspešna samo takrat, ko je imela močno gospodarstvo. Na gospodarskem področju smo torej združili sile in delamo to, kar je pomembno,” je pojasnil gospodarski minister.

Ob tem sicer poudarja, da medtem ko se gospodarstvo pospešeno prilagaja spremembam, pa javna uprava in še nekateri drugi družbeni podsistemi zaostajajo in se oklepajo statusa quo. “lzgleda kot, da ne razumejo, kakšni so stroški ohranjanja obstoječega stanja. Če zelimo ostati konkurencni, bomo morali tudi tu narediti resne premike, da bodo tudi ti podsistemi razumeli, da so tu zato, da servisirajo občane in gospodarstvo in ne obratno! Pa moram pri tem poudariti, da imamo v vseh podsistemih vrsto dobrih in sposobnih javnih uslužbencev. Vendar njihovo vnemo ugasnejo institucionalni okvirji, postopkovni labirinti in predvsem slabo vodenje, od katerega je odvisna ucinkovitost usluzbencev,” je opozoril Počivalšek.

[color-box color=”blue”] Dodaja, da ravno tu pride do, kot jih je poimenoval, ključnih imperativov našega časa. “Prvi imperativ je potreba po izgradnji kulture, ki zadrži, pritegne, angažira ter inspirira ljudi. Sedanja kultura je destruktivna in ne omogoča, da iz ljudi izvlečemo najboljše. Dejansko spodbuja negativno. Drugi imperativ je, da se bomo morali spet naučiti sodelovati in inovirati, še posebej sisteme upravljanja, če bomo spet želeli postati relevantni,” dodaja Počivalšek.[/color-box]

Kot navaja, lahko do tega pridemo na različne načine. “Kaj je najprimernejša pot, moramo šele ugotoviti z odprto razpravo. A ne kakršno koli razpravo, ampak takšno, kjer se mora vsak razpravljalec najprej vprašati, kaj je njegov cilj. Če je njegov cilj to, da ima prav, potem njegov cilj v resnici ni napredek, ampak želja, da se dobro počuti. Če pa bo cilj vsakega med nami, da odkrijemo resnično dragocene informacije, kako doseči cilj, da bomo konkurenčni in da bodo podsistemi resnično podpirali te procese, potem moramo strpno poslušati tudi poglede, ki mogoče nasprotujejo našemu trenutnemu pogledu na svet.” je opozoril.

[color-box color=”red”] Za konec je še zapisal, da si je pri tem treba zastaviti ambiciozne cilje. “Združimo idealizem v ciljih in pragmatizem v izvajanju. Naša srednje velika podjetja to ze odlično počno. Učimo se od gospodarstva in znova postanimo zgled. Pozivam vse, ki bi želeli začeti s to avanturo novega dialoga, da se javite in da skupaj začnemo spreminjati slovensko politiko,” je sklenil za konec Počivalšek.[/color-box]

PM

VREME

Maribor
delno oblačno
57%
40%
27°C
28°
25°
25°
Tue
19°
Wed
14°
Thu
16°
Fri
18°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.