slika je simbolna

V četrtek in nedeljo bo v Mariboru potekala evakuacija, da odstranijo neeksplodirani bombi. Pri železniški postaji v središču mesta omenjajo začasno preselitev več tisoč ljudi. V bolnišnici bodo evakuirali iz sob, ki gledajo na Titovo cesto.

Evakuirali bodo tudi UKC

Bolnike iz UKC Maribor bodo evakuirali v četrtek, 31. oktobra, zaradi onesposobitve prve zadnje dni najdene neeksplodirane bombe iz druge svetovne vojne v bližini nakupovalnega središča Europark v Mariboru. Druga evakuacija bo v nedeljo, 3. novembra, zajela bo območje med glavnima železniško in avtobusno postajo, kjer je bila med deli najdena še druga bomba, 500-kilogramska, dvakrat močnejša od prve.

Zaradi najdene prve bombe bodo izpraznili območje najmanj 300 metrov okoli mesta najdbe, kar vključuje tudi del bolnikov v UKC, je povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer. Prvo bombo, ki tehta 250 kilogramov, so našli v soboto na gradbišču pri največjem mariborskem nakupovalnem središču Europark. Ko se bodo strokovnjaki lotili njene onesposobitve, bodo na tem območju več ur zaprte ceste, ustavljen bo železniški promet in prekinjena dobava plina. Europark bo zaradi praznikov zaprt, v bližnjem Univerzitetnem kliničnem centru pa bodo morali premakniti na varno bolnike v sobah na tisti strani bolnišničnega kompleksa, ki gleda na Titovo cesto, so napovedali strokovnjaki.

Drugo bombo bodo onesposobili  predvidoma v nedeljo, načrtujejo, da bo treba takrat izprazniti območje v krogu 300 metrov od najdbe. To zajema več tisoč ljudi, v bližini sta glavna avtobusna in železniška postaja.

Nadaljne podrobnosti:

• Tako v četrtek kot v nedeljo bo treba na širših območjih zapreti nekatere ceste in
izvesti delno začasno evakuacijo prebivalstva v radiju 300 metrov od lokacije
bombe. Evakuirani prebivalci se bodo umaknili na zbirno lokacijo, to bo Dvorana
Tabor. Tam bo dovolj prostora tudi za avtomobile, tudi te bo treba umakniti z območja
evakuacije.
• Evakuacija bo v obeh primerih potekala od 8. ure dalje. Ceste bodo zaprte od 8. ure
dalje in predvidoma do 16. ure. Predvidoma ob 12. uri bo sprožena sirena z znakom za splošno nevarnost.
• Po končanem uničenju ubojnih sredstev bo sirena sporočila konec nevarnosti. Takrat se
bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.
• Pred intervencijo bo občinska komisija pregledala objekte na območju predvidene
evakuacije in nato po koncu intervencije opravila tudi popis morebitne škode.

Evakuirance bodo umaknili v Dvorano Tabor!

Vir: Večer

MG