slika: metkovic-news.com

Poročali smo o odkritju največje skupine migrantov v slovenskih gozdovih. Večino, kar 108 od 123 migrantov, ki jih je policija v petek prijela pri Šembijah, so vrnili na Hrvaško, 15 pa jih je zaprosilo za azil.

Pri iskanju je sodelovalo  40 policistov

Tomaž Čehovin iz Policijske uprave Koper je izpostavil, da so bili policijski postopki zakoniti in strokovni.

Zaradi zagotavljanja varnosti tako prebežnikov kot policistov se postopke izvaja skladno z določenimi zakonitimi standardi in tako je bilo tudi v tem primeru. Policisti so migrantom ukazali, naj se uležejo, s čimer so jih lažje nadzorovali in nato tudi kakovostno izvedli postopek. Po izvedbi varnostnih pregledov in ko ni bilo več konkretne nevarnosti, da bi bil v postopkih kdo ogrožen, so prebežnike pospremili do avtobusov, s katerimi so jih pripeljali na policijsko postajo. Tam so opravili registracijske postopke in jih nato z avtobusi vrnili hrvaškim organom. Kot je navedel Čehovin, pri tem nihče ni bil poškodovan niti ni bilo nasilja, migrante pa so tudi oskrbeli z osnovnimi potrebščinami in hrano.

Vodja sektorja uniformirane policije je ob tem sodelovanje s hrvaško policijo ocenil kot dobro ter dodal, da do zdaj ni bilo težav z vračanjem migrantov. Prav tako so na policiji zadovoljni z delom Slovenske vojske, ki jim je v veliko pomoč. Po drugi strani pa Čehovin razume lokalno prebivalstvo, saj je Bistriško veliko območje “in odzivnost včasih je tudi slabša, kot bi si jo mogoče kdo želel”.

A še vedno ni jasno, kako je lahko kar 123 migrantov nenadzorovano prešlo mejo, da tega ni nihče opazil. Koliko pa je takih migrantov, ki jih policija ne odkrije?

M.G.