slika: twitter

Območje Petrinje na Hrvaškem je okoli 12.20 znova zatresel potres z magnitudo 6,3. Po neuradnih podatkih je v potresu umrl otrok. Večji del Zagreba je ostal brez elektrike, tramvaji stojijo, ljudje so na ulicah.

Potres porušil središče hrvaške Petrinje 

V središču mesta se je stanovanjska hiša zrušila na avto. “Iz avtomobila smo uspeli rešiti otroka. Lastnik še vedno notri, vendar se ne oglaša,” je za N1 povedal občan. “Težko, slišal sem, da se je porušil tudi vrtec, k sreči pa otrok tam ni bilo. Ne vemo, ali je kaj mrtvih,” je povedal drugi. Kot poročajo Hrvaški mediji je središče mesta porušeno, piše portal 24ur.

Župan Petrinje Darinko Gumbović je po potresu dejal, da je pol mesta porušenega, kar poročajo tudi novinarji. Zaprosil je za nujno pomoč, poroča portal jutarnji.hr. “Vlečemo ljudi iz avtomobilov, ne vemo, ali so mrtvi in ranjeni, slišal sem, da se je porušil vrtec, a k sreči v njem ni bilo otrok, iz drugega pa jim jih je uspelo rešiti,” je dejal. “Vlada panika, ljudje iščejo svoje sorodnike,” je dodal župan, ki je na pomoč poklical vse, ki lahko pridejo, še posebej poklicne gasilce in vojsko.

Potres so čutili tudi v Sloveniji!

Po pričevanjih prebivalcev je bilo potres čutiti od Obale pa vse do Prekmurja. Tla so se močno zatresla tudi v Ljubljani. Poslanci, ki v parlamentu obravnavajo PKP 7, so ob tem za krajši čas prekinili sejo in zapustili dvorano. Poslanec SDS-a Jure Ferjan je na Twitterju delil fotografijo, na kateri je videti, da je v notranjosti DZ-ja ob potresu nastala tudi manjša materialna škoda.

V Mariboru je motena tudi dobava električne energije, tudi semaforji ne delujejo. V mariborskem UKC-ju se so se po pričevanjih očividcev tresla stojala, omare, postelje, nekaj bolnikov so preselili.

Krškem so po potresu preventivno ustavili nuklearno elektrarno. Kot so pojasnili, je šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu. V nuklearki imajo za primer morebitnih naravnih in drugih nesreč namreč pripravljene različne in natančne protokole, objekti in sistemi elektrarne pa so konstrukcijsko zasnovani tako, da zagotavljajo integriteto primarnega hladilnega kroga, zadrževalnega hrama in vseh varnostnih sistemov tudi med in po potresih.

Posledice potresa je bilo čutiti tudi v Državnem zboru!

VIRI: 24UR, SIOL, RTV, JUTRANJI LIST

PM