Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z elektronsko vinjeto

e-vinjeta

Kaj je elektronska vinjeta?

E-vinjeta je digitalna različica vinjete, ki bo nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila.

Bomo po novem plačevali cestnino po prevoženi razdalji?

V obdobju veljavnosti e-vinjete bomo lahko vozniki vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone avtoceste še vedno uporabljali neomejeno, cestnina se ne bo plačevala po prevoženih kilometrih.

Kdaj bomo začeli uporabljati e-vinjete?

1. decembra 2021 bomo lahko kupili in začeli uporabljati letne (in polletne za motorna kolesa) e-vinjete, tedenske in mesečne e-vinjete pa bodo v uporabi od 1. februarja 2022.

Koliko časa bo veljala letna e-vinjeta?

Veljavnost e-vinjete bo eno leto od izbranega datuma. Primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. april 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023.

Kaj bo z neizkoriščeno vrednostjo e-vinjete ob prodaji vozila?

Ob prodaji vozila boste lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa) le v primeru, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Kako bo potekal nadzor e-vinjet?

Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katerega je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled.

Kje bomo lahko kupili e-vinjeto?

Nakup e-vinjete bo mogoč po spletu in na fizičnih prodajnih mestih (na bencinskih servisih in pri različnih trgovcih). Za nakup boste potrebovali registrsko številko vozila, za katero bo kupljena e-vinjeta. Pri spletnem nakupu še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja (plačilno kartico).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.