Domov Slovenijaprotesti Policisti so nam odgovorili zakaj niso posredovali pri sežigu stolov na Trgu republike?

Policisti so nam odgovorili zakaj niso posredovali pri sežigu stolov na Trgu republike?

Objavil: e-maribor

Včeraj je na Trgu republike v Ljubljani prišlo do t.i. kresa iz lesenih stolov, katerega so zakurili levičarski ekstremisti. Policija pa pri tem ni posredovala.

POLICISTI SO POSREDOVALI ODGOVORE GLEDE SHODA,KJER SO KURILI STOLE.

Iz policijske postaje Ljubljana smo na naše direktno vprašanje, zakaj policija včeraj ni posredovala ob kurjenju kresa iz stolov sredi Trga republike, dobili odgovor, ki ga objavljamo v celoti.

Policisti so pri izvajanju varovanja neprijavljenega protestnega shoda zaznali, da so se protestniki začeli zbirati na ožjem območju in zato pristopili k množici, ki je sklenila krog okoli kupa papirnatih stolov. Pri tem pa so protestniki že zanetili ogenj, ki je pogorel v zgolj nekaj minutah. Iz navedenega razloga tudi niso bili aktivirani gasilci.

V skladu s taktiko in metodiko policijskega dela ob zagotavljanju javnega reda so se policisti po načelu sorazmernosti odločili, da fizične sile, ki bi bila potrebna za vstop v krog protestnikov, ne bodo uporabili, saj bi lahko zaradi bližine ognja to pomenilo večjo grožnjo za življenje in zdravje ljudi, same izvedbe kaznivega dejanja pa ni bilo več mogoče preprečiti.  Ukrepe vedno prilagajamo specifičnim situacijam na terenu tako, da v največji možni meri zagotovimo varnost vsem udeležencem. So pa protestnike seznanili, da so storili kaznivo dejanje, ter jih opozorili na upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Zbiranje obvestil v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, še poteka. Prav tako policisti preverjajo tudi okoliščine morebitnih drugih kaznivih dejanj.

Pri varovanju shoda so policisti do sedaj skupno ugotovili 10 kršitev Zakona o nalezljivih boleznih, 4 kršitve Zakona o javnih zbiranjih, 2 kršitvi cestno prometnih predpisov, 2 kršitvi Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ter kaznivo dejanje poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote.

Ali so se policisti odločili prav ali ne, ne bomo presojali mi, a če sodimo po zapisanem, da so se policisti zbali za zdravje in življenje ljudi, je bilo le-to ogroženo tudi na samem shodu, ko so ljudje tesno stali eden ob drugem brez mask.

So pa ogorčenje izrazili številni ljudje na družbenih omrežjih in izrazili pomisleke glede varovanja policistov in nadeli vprašanje, ali se bo za varnost potrebno boriti na lasno pest.

M.G.

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.