Poslancem nižje plače. Razen Židanu. Kučan z manjšo penzijo!

Milan-Kučan
Milan Kučan, Zajem slike: Nova24.tv

Poslanci so včeraj dobili plače, ki so bile še nižje kot mesec prej. Zaradi epidemije, ki je veljala od 13. marca do konca maja, so politikom plače znižane za 30 odstotkov.

Poslanci z manjšimi plačami. Tudi Kučan z manj penzije?

Vseeno pa poslanci ne bodo jokali. Njihove so še vedno solidne. Za marec so poslanci dobili običajne plače, za april za 30 odstotkov nižjo, majska plača, ki so jo dobili včeraj, pa je še dodatno znižana zaradi poračuna za polovico marca. Junijska plača bo znova enaka kot pred epidemijo.

  • Predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC) je tako za marec prejel 5.550 evrov bruto plače, za april 4.641, in včeraj za maj 4.070 evrov bruto plače.
  • Predsednik Borut Pahor je včeraj dobil bruto 3.821 evrov plače, prejšnji mesec pa 4.437 evrov.
  • Poslanec Levice Miha Kordiš je za svoje poslansko (ne)delo v mesecu marcu prejel 3.871 evrov, za delo v aprilu 3.144, v maju pa 2.620 evrov bruto.
  • V nasprotju z drugimi pa se je poslancu SD Dejanu Židanu, ki je prejšnji teden odstopil s položaja predsednika stranke, plača z majem dvignila. V parlamentu je namreč prevzel vodenje ustavne komisije, zato je bil razvrščen nekaj plačilnih razredov višje. Za marec je tako prejel 4.149 evrov, za april 3.379, za maj pa 3.550 evrov bruto plače.
  • Predsednik LMŠ in nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je za mesec maj prejel 2.732 evrov bruto
  • Predsednik SNS Zmago Jelinčič je za mesec maj prejel 3.662 evrov bruto,  za april pa 4.148 evrov.

Tako sta za mesec maj nadomestilo poslanske plače dobila nekdanji zunanji minister Miro Cerar, ki bi se lahko vrnil v državni zbor, a je s položaja poslanca odstopil, in Nina Maurovič in vrst LMŠ, ki je svoje mesto izgubila po tem, ko se je v poslanske klopi usedel Rudi Medved, nekdanji minister za javno upravo v Šarčevi vladi.

Cerar, ki se oktobra vrača na Pravno fakulteto, je za april prejel 2.866, za maj pa 2.360 evrov bruto nadomestila. Nina Maurovič je dobila aprila 2.616, maja pa 2.283 evrov bruto. Zaninimivo, Maurovičeva je sicer nedavno postala predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v strokovnem svetu stranke LMŠ.

Kot bi denar rastel na drevesu,pa ga prejema nekdanji predsednik Milan Kučan, (zakaj že?) ki je dobil 874 evrov doplačila k pokojnini. Prejšnji mesec je dobil 1.702 evrov tega dodatka. Doplačilo k pokojnini dobi med politiki le Kučan, za druge predsednike je bila ta pravica v času varčevanj druge vlade Janeza Janše ukinjena. Z dodatkom dobi  v bruto znesku s pokojnino vred 80 odstotkov bruto plače predsednika republike. Pravica je dosmrtna.

MG


VREME

Maribor
delno oblačno
55%
1.5km/h
40%
28°C
29°
27°
25°
Tue
19°
Wed
14°
Thu
16°
Fri
18°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.