V Evropi povišana radioaktivnost zraka

Foto: ravlic.com

V soboto, dne 27. 6. 2020, je Uprava za jedrsko varnost s strani Mednarodne agencije za atomsko energijo prejela obvestilo, da so na dveh merilnih mestih na Švedskem zaznali povišane vrednosti koncentracije izotopov rutenija (Ru-103) in cezija (Cs-134 in Cs-137) v zraku. Švedski upravni organ bo dokončne rezultate sporočil predvidoma danes, o sledeh cezija in rutenija v zraku poročajo tudi iz Finske in Estonije.

Vse izmerjene vrednosti so zelo nizke in ne predstavljajo grožnje za prebivalstvo teh držav, po do sedaj zbranih podatkih pa ne pričakujemo da bi onesnaženje doseglo Slovenijo.

Mednarodna agencija za atomsko energijo je povabila tudi druge države članice da posredujejo razpoložljive podatke. Na poziv je, poleg Slovenije, odgovorila že večina evropskih držav, ki so sporočile, da niso zaznale povišanih vrednosti omenjenih izotopov, prav tako pa, da pri njih ni prišlo do nobene jedrske ali radiološke nesreče, ki bi lahko povzročila razpršitev radioaktivnih delcev v ozračje.

V sklopu slovenske mreže zgodnjega obveščanja Uprava za jedrsko varnost upravlja z avtomatskimi merilniki koncentracije radionuklidov v zraku, ki niso zaznali izotopov rutenija in cezija. Rezultati bolj občutljivih meritev, ki se izvajajo v laboratorijih, bodo znani v nekaj dneh.

Vir radioaktivne kontaminacije je zaenkrat neznan. O vseh novih rezultatih in o morebitnih informacijah o vzrokih bomo poročali.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VREME

Maribor
oblačno
85%
2.1km/h
91%
22°C
23°
21°
22°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.