fiktivne prijave
sloka: travel-slovenija

Popisi prebivalstva se izvajajo po vsem svetu. K izvedbi popisa prebivalstva Slovenijo zavezuje tudi Uredba Evropske skupnosti iz leta 2008.

Pozivi k vključevanju narodnosti in veroizpovedi v popis prebivalstva Slovenije!

Statistični urad RS bo v letošnjem letu izpeljal že 19. popis prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj V Sloveniji. To bo že četrti popis, ki bo izpeljan registrsko, piše časopis Slovenec. A Slovenija, nebi bila Slovenija, če se tudi pri tej zadevi, kot je popis prebivalstva nebi zapletalo. V popisu prebivalstva tokrat želijo, da naj ta nebi vseboval popisa prebivalstva glede opredelitve glede narodnosti in veroizpovedi. Zato že prihajajo glasne pobude po ponovnem vključevanju narodnosti in veroizpovedi v popis prebivalstva Slovenije.

“Ker je slovenska država nastala zaradi volje slovenskega naroda in ker smo Slovenci tudi med osamosvajanjem tvegali svoja življenja, da bi dosegli ta cilj, imamo  pravico vedeti,  kaj se z našim narodnim telesom dogaja. To pomeni, da imamo pravico poznati statistične podatke o gibanjih, o rasti in upadanju prebivalstva,” pa so zapisala pri Slovenski ljudski stranki.

Kakšno pa je vaše mnenje? Sodelujte v anketi!

Ali naj popis prebivalstva letos vključuje tudi narodno in versko izpoved?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Lani se je za državljana Slovenije izreklo 1.944.627 ljudi

Pred natanko letom dni, 1. januarja 2020, je imela Slovenija 2.095.861 prebivalcev. Moških je bilo 1.051.066, žensk pa 1.044.795. Številčno razmerje med moškimi in ženskami se je prvič v več kot 160-letni zgodovini obrnilo v prid moškim sredi leta 2019. za državljane republike Slovenije se je lani izreklo 1.944.627 ljudi, za tujega državljana pa 166.834 ljudi.

Število prebivalcev Slovenije se je v tretjem četrtletju leta 2020 povečalo za 11.335. Število državljanov Slovenije se je povečalo za nekaj več kot 7.000, število tujih državljanov pa za 4.300.

PM