Kdor bo marca v Evropi kupil nov pametni telefon z operacijskim sistemom Android znamk Samsung, Xiaomi, Nokia, OnePlus, Sony, LG ter najverjetneje tudi Huawei in Honor, bo naletel na novost.

Novost za nove kupce

Novi kupci telefonov se bodo lahko odločili, katereg privzetega ponudnika spletnega iskanja bodo uporabljali.. To namreč ne bo več nujno Google. V Sloveniji bodo kupcem kot alternative sprva ponujeni iskalniki DuckDuckGo, ki se osredotoča predvsem na zasebnost uporabnikovih podatkov, Info.com, ki je tako imenovani metaiskalnik, saj za iskanje rezultatov uporablja več drugih iskalnikov, in pa razmeroma neznani ter podobno kot DuckDuckGo zasebnostno naravnani PrivacyWall.

Ponudniki iskanja so si mesto ob Googlu izborili na dražbah, ki so potekale za vsako državo posebej. DuckDuckGo in Info.com bosta na voljo na vseh 31 evropskih trgih, kjer bo od 1. marca veljala ta sprememba. Tretja oziroma četrta mesta, če upoštevamo še Google, ki bo seveda prav tako prisoten na vseh trgih, si bodo razdelili ponudniki iskanja Qwant, Seznam, Yandex, Givero in GMX. V Sloveniji se bo torej lagko izbiralo med štirimi ponudniki: Google, DuckDuckGo, Info.com in PrivacyWall.

vir: Siol.net

MG