Pozor! Ne uporabljajte zdravila Ranital S!

V več evropskih državah med drugim tudi v Sloveniji in ZDA je prišlo do odpoklica zdravila za zgago z učinkovino ranitidin, ker naj bi v določenih proizvodih odkrili onesnaženje z N-nitrosodimetilaminom (NDMA), ki lahko povzroči tvorjenje rakavih celic v človeškem telesu.

K sreči zdravila pri nas ni več

Sloveniji je takšno zdravilo pod imenom Ranital, ki ga na srečo ni mogoče več dobiti v naših lekarnah. Omenjena učinkovina se uvršča med zaviralce H2 receptorjev s pomočjo katerih dosežejo zmanjšanje izločanja želodčne kisline pri bolnikih s stanjem kot so zgaga in razjede na želodcu. Na podlagi laboratorijskih testov je NDMA klasificirana kot potencialno rakotvorna snov. Analize so pokazale, da naj bi nekatera zdravila vsebovala nečistoče NDMA zato sta Evropska agencija za zdravila (EMA) in ameriška zvezna Administracija za prehrano in zdravila (FDA) pod drobnogled vzeli nekatera zdravila, ki vsebujejo učinkovino ranitidin.

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZPM) je sporočila, da je imetnik dovoljenja za promet z zdravilom v Sloveniji že odpoklical vsa zdravila z ranitidinom, ki so v obliki tablet. Trenutni podatki kažejo, da zdravilo v obliki injekcij ne vsebuje NDMA in odpoklic za ta zdravila ni potreben. Za STA so v Lekarnah Ljubljana potrdili, da trenutno zdravila Ranital v tabletkah ni mogoče kupiti, saj so ga takoj po odpoklicu umaknili iz prodaje, zaloge pa poslali nazaj veletrgovcu.

Po portalu Celjski glasnik…

MG