POZOR! Poostren nadzor na območju za pešce

Mariborski medobčinski redarji in policisti v teh v coni za pešce v mariborskem mestnem središču opravljajo poostrene nadzore, v katerih preverjajo spoštovanje prepovedi vožnje na območju za pešce. S temi aktivnostmi želimo skupaj čim bolj zmanjšati problem vožnje motornih vozil (predvsem mopedov in skuterjev) v območju za pešce.

 
Poseben poudarek zato policisti in redarji namenjajo ugotavljanju naslednjih kršitev:
  • določil  32. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (vožnja v območju za pešce),
  • vožnja pod vplivom alkohola ter prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih   psihoaktivnih snovi (obvezen preskus alkoholiziranosti),
  • izsiljevanje prednosti,
  • neuporaba zaščitne čelade,
  • tehnična brezhibnosti vozil,
  • pravica, voziti enosledno motorno vozilo, ter
  • nepravilen prevoz potnikov.
Po zakonu o pravilih cestnega prometa enosledna motorna vozila (mopedi, skuterji …) ne smejo zapeljati na območje za pešce, vseeno pa medobčinski redarji med svojimi rednimi nadzori v mariborski pešconi dnevno obravnavajo med tri in sedem primerov voženj. Omenjeno prepoved najpogosteje kršijo mladoletni vozniki mopedov in skuterjev, vozil, katerih določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro. Tudi Policijska uprava (PU) Maribor na interventno številko 113 redno prejema prijave zoper voznike mopedov, ki v območju za pešce s svojim načinom vožnje pogosto ogrožajo pešce. Vendarle pa v tem letu, na srečo, še niso obravnavali prometne nesreče, ki bi se zgodila zaradi tega.
 
Za kršitev prepovedi vožnje na območju za pešce je predvidena globa 80 evrov, kadar gre za polnoletnega voznika. Če je voznik mladoleten, lahko policist oziroma redar poda predlog za uvedbo postopka, v katerem lahko sodišče izreče ukor, navodila in prepovedi, nadzorstvo ali, če gre za starejšega mladoletnika, tudi globo.
 
Na Mestni občini Maribor si bomo še naprej prizadevali, da bo gibanje na območju za pešce varno predvsem za ranljivejše udeležence v prometu oziroma za tiste, ki jim je pešcona namenjena – pešce, kolesarje in invalide. Da bi se približali tudi voznikom enoslednih motornih vozil, pa smo v mestnem središču za voznike mopedov in skuterjev ob robu  oziroma v bližini območja za pešce na več mestih zagotovili parkirišča, kjer lahko pustijo svoja motorna enosledna vozila in se naprej odpravijo peš: pri Vinagu, pri Frančiškanski cerkvi, pri Prvi  gimnaziji, na Slomškovem trgu, v Orožnovi ulici, v Strossmayerjevi ulici (pri Ljudskem vrtu), pod Starim mostom in pri Srednji ekonomski šoli. Načrtujemo pa še dodatna parkirna mesta na drugih lokacijah.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
73%
4.1km/h
75%
9°C
11°
8°
8°
Fri
9°
Sat
5°
Sun
6°
Mon
8°
Tue

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.